Syregress  – engsyre

På folkemunne kalles den syregress, – det botaniske navnet er engsyre. Og den kan spises og er velsmakende! Jørgen Ravneberg som er kjøkkensjef på Kolonihagen i Oslo, har engsyre som en av sine favorittnyttevekster.

Kjennetegn: Starter i rosett og har pilspisseformete blad (huskeregel eng – heng). Etter hvert strekkes de rødgrønne bladstilkene og blomsterskuddene utvikles. Blomstene er utrolig vakre når du ser nøye etter, de er små, rødgrønne. Du finner engsyre «overalt» i hele lander, ofte i sur og næringsfattig jord.

Hva er spiselig? Unge blader, stengel og blomster. Bruk som fersk i salat eller kok i supper, sauser, – ja prøv deg fram. Smaken er syrlig fordi den inneholder oksalsyre (samme som i rabarbra). Den bør derfor spiser i noe moderate mengder og gjerne sammen med melkeprodukter som binder oksalsyren. På grunn av den syrlige smaken kan du delvis erstatte engsyre med sitron. Her en enkel oppskrift på remulade som godt tilbehør til fisk.

Remulade

Engsyreblader, – 3 – 4 never, skylles og hakkes fint

Drømmelett rømme 4 – 5 spiseskjeer

Majones 1 spiseskje

Suragurk, en knapp dl som hakkes fint

Salt, pepper og gjerne litt karri

Gjerne litt soyasaus eller soppsoya

Bland alt sammen, hold litt av engsyren igjen til pynt

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme Baskerville 2

Up ↑