Soppens dag!

Søndag 3. september ble Soppens dag feiret også her i Tromsø! Arrangementet ble som vanlig gjennomført på Tromsø museum som stilte med alle nødvendige ressurser. Til tross for en noe dårlig sesong, hadde vi fått til en utstilling med mange arter – i alt over 100 ulike ble presentert! De fleste matsoppene vi finner i området var med, men gode sopper som sjampinjonger og granmatriske hadde vi ikke funnet i forkant. Men begge de dødelig giftige soppene vi har her, hvit fluesopp og flatklokkehatt var representert. I alt 65 voksne og 19 barn var innom utstillingen og fikk veiledning av fire av våre soppsakkyndige, Jan Thomas Schwenke, Connie Rossing Moe, Aase Tveito og Teppo Rämä.

I tillegg til utstilling arrangerte vi sopptur i nærområdet rundt Tromsø museum. Her var det i år dessverre veldig lite sopp å se, men 18 personer var med på tur med to av våre soppsakkyndige, Teppo Rämä og Connie Rossing-Moe.

Ute med grillen var vår faste kokk og soppsakkyndige Bjørn-Leif Paulsen på plass og serverte nydelige fløtestuede rødskrubber som mange ikke hadde smakt før. I tillegg ble det servert smørstekte gule trompetsopp plukket i Dividalen – eksklusivt og veldig godt! (Vi arrangerer tur til Øverbygd 16. september for å plukke gul trompetsopp, se info på kalenderen)

På soppkontrollen utendørs var Eva Espeland hovedansvarlig, med bistand fra flere av de andre soppsakkyndige når det var litt travelt. Her kontrollerte vi 22 kurver og i alt 32 voksne og tre barn var innom kontrollen. Av matsopp var det gjennomgående mye skrubber å se, men også fine steinsopper, kantarell, rimsopp, sleipsopp, smørsopp og grønn anistraktsopp. Kremler var det sparsomt med, men en del risker og da særlig hulrisker og skjeggrisker var det en del av. To kurver inneholdt den giftige pluggsoppen, som har kommet som et skudd siste uka etter regnværet og vi hadde også flere «fluesoppegg» på kontrollen, og da av rød fluesopp som det ikke har vært noe av til nå. Regnet har også gjort at mange sopper nå kommer for fullt, ikke minst gjelder det mange gode rørsopper, både steinsopp, smørsopp og rødskrubber.

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme Baskerville 2

Up ↑