Tunbalderbrå finner du over hele Norge, helst i lavlandet. Nytteveksten vokser på dyrket jord, brakkmark, skrotemark og på forstyrret mark som stier og veikanter. Den er hardfør og tåler mye tråkk og kjørsel.
Tunalderbrå har en aromatisk duft som minner om ananas, derav det engelske navnet Pineapple weed. Blomstene er små, gulgrønne, og planten likner kamille, men mangler kronblader.
Blomsterhodene på tunbalderbrå kan spises, enten rå eller kokte. Bladene kan også spises, men de har en tendens til å være bitre. De tørkede blomstene kan brukes til å lage urtete.
Blomsten kan brukes i salater, til sylting av grønnsaker og som krydder. Noen bruker den som ingrediens i smoothies og som garnityr i desserter. Prøv gjerne å legge tunbalderbrå på eddik. Du finner oppskrift her på bloggen til Sissel Fronning som er nyttevekstkyndig og bosatt i Hammerfest.
Du kan lese mere om tunbalderbrå her på Urtekildens planteleksikon.