Bruk granskudd nå mens de enda kan plukkes!

Granskudd kan brukes til mye, både til søtt og salt. Hvis du ikke venter for mange dager, kan du fortsatt plukke lubne granskudd. Om du ikke har tid å lage noe av granskuddene nå, kan du fryse dem ned å ta fram ved anledning.

I år har jeg gått for granskuddsirup. Sirup er meget søtt, men man trenger ikke bruke så mye. Den kan brukes til langt mer enn til topping på iskrem og kaker. Mange retter trenger sødme og da er ofte hjemlaget sirup et godt alternativ. Siste bruksområdet var i oljedressingen. Ellers bruker jeg et par spiseskjeer sirup når jeg lager frokostblanding (da lager jeg ca. 5 – 6 liter). Etter tre år er jeg fri for rognebærsirup, så neste batch blir med granskuddsirup. Sammen med granskuddene hadde jeg en del fersk ingefær, det ga en fin og dypere smak.

På nettet finner du oppskrifter på krydder med granskudd, olje, eddik, stekt, rå i salat og i brød, i pesto og mye mer. Her er oppskriften på sirupen. Du finner flere oppskrifter på Forbundets nettside.

Ingredienser:

  • 10 dl granskudd
  • 1,5 l vann
  • ca. 5-6 dl sukker
  • Ekstra: Fersk ingefær, ca 100 gram som skjæres opp

Kok granskuddene, eventuelt også ingefær, i ca 30 minutter. Sil gjennom en tett sil eller klede. Mål opp mengden og tilsett sukker i et forhold 3 deler kraft og 2 deler sukker. Kok forsiktig opp og la det småkoke, koke inn, til det tykner. Dette tar tid! Fjern eventuelt skum med en skje underveis.

Etter hvert skifter sirupen farge, til rosa eller mørkere brun, – avhengig av hvor lenge du har kokt den inn. Den vil tykne enda mere når det avkjøles. Hell den ferdige sirupen på rene glass eller flasker. Den kan oppbevares ved romtemperatur.

 

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme Baskerville 2

Up ↑