Første nyttevekstkurs gjennnomført!

 

Vi har vært så heldige å ha hatt nyttevekstkurs i Tromsø for første gang i regi av Tromsø sopp og nyttevekstforening. Det har vært nybegynnerkurs en ettermiddag, og kurs for viderekommende over to ettermiddager. Kursene ble avholdt i og rundt Holt Økopark på Tromsøya, med også en tur til fjæra på Sydspissen. Den flotte grillhytta rett ved Holt, var flott å bruke til kokkelering. Cathrine og Jone fra Fru Johnsen kom nordover fra Jæren for å gi oss tromsøværinger nyttig kunnskap om nyttevekster. Og de imponerte stort med sin kunnskap, og det de laget i stand for oss å spise.

Cathrine og Jone.

Her er noe av det vi lærte:

  • Ikke spis noe du ikke vet hva er.
  • Sank med måte. Om du kun ser få planter av en spiselig nyttevekst i et område, la dem stå slik at den kan få lage frø og spre seg. Når det er mye av en nyttevekst i et område, kan du sanke det du trenger.
  • Alle deler av løvetann kan spises.
  • Den fine og gule blomsten til fjellfiol, er fin å strø over som pynt på salat (alle fioler er spiselige).
  • Parkslirekne finnes i Tromsø. Den er en fremmedart som du kan sanke mye av, om så alt! Den er ekstremt invaderende.
  • Unge stekte skudd av Tromsøpalme smaker godt. «If you cannot beat them, then eat them». OBS! Tromsøpalme inneholder en plantesaft som kan gi kraftig utslett på huden. Vær derfor meget forsiktig når du du skjærer av planteskudd og bruk hansker.

  • Turt smaker godt, om du bruker den øvertse toppen. For å fjerne bitterstoffene legg i kokt vann i 10 timinutter. (tilsvarende er lurt å gjøre med løvvetannblader). Spise toppene slik eller stek dem.
  • Geiterams smaker godt, men den smaker ikke som asparges. Det er mye bitterhet i skallet i stilken. Bare å skrelle, så blir bitterstoffene borte!

I alt deltok 37 medlemmer fra Tromsø sopp- og nyttevekstforening på disse to kursene. De to nyutdannede nyttevekstkyndige, Hilde Lydersen og Cathrin Nikolaisen, deltok alle tre dagene. Det betyr at vi er godt skodd til neste år når nye kurs vil bli avholdt. Vi vil prøve å gjennomføre noen flere nyttevekstturer i sommer, samt starte opp en kollokviegruppe til høsten.

Etter ferdige kurs, fornøyde kursholdere og ansvarlige for Tromsø sopp- og nyttevekstforening.

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme Baskerville 2

Up ↑