Våre første nyttevektskyndige – Hilde og Cathrin!

Hilde Lydersen og Cathrin Nicolaisen kan nå titulere seg med tittelen nyttevekstkyndige, de første i Tromsø sopp- og nyttevekstforening. En milepæl er nådd og vi gratulerer på det varmeste. Hvorfor denne interessen for nyttevekster?

Hilde er utflyttet Balsfjording som alltid har vært interessert i planter og vekster. De siste årene har hun blitt mer og mer interessert i dyrking og sanking, og meldte seg på nyttevekstkurset hos Norges sopp- og nyttevekstforbund (NSNF) i 2022. Hilde synes kurset var utrolig lærerikt, og hun gleder seg til å lære enda mer i tida framover. Hun har parsell på Holt Økopark og dyrker i tillegg på hytta på Brensholmen og i Malangen. Hilde og mannen har en sterk felles interesse for matlaging, og sanking er en naturlig del av det. De er dessuten ivrige sopplukkere, så kanskje blir det en soppsakkyndig eller to i familien etter hvert?

Cathrin er glad i å være ute på tur i naturen, og ønsket å lære seg mer om plantene hun fant på turene sine. Hun har brukt fargeplanter til å få fine farger på ullgarnet hun strikker med. Da Cathrin forsto at mange planter kan spises, ville hun også lære seg det. Det å være ute i naturen på tur og kombinere sanking av mat er bare helt flott. Nå når Cathrin har bestått prøven som nyttevekstsakkyndig, vil hun ha fokus på å lære seg mye om hvordan nyttevekstene kan brukes i matretter. Nyttevekstene inneholder rikelig med sunne vitaminer og mineraler. Det er smart å lære seg mer om hva og hvordan man lager næringsrik og deilig mat, forteller hun.

Bestått prøve gir sertifisering som nyttevekstkyndig, og betyr i praksis at man har oppnådd kompetansen som kreves for å være kurs- og turleder for NSNF og medlemsforeningene. Som nyttevekstkyndig skal du kunne ca. 130 viltvoksende planter (matplanter og giftplanter) fordelt på 35 slekter, det vi kaller «nyttevekster» og deres dobbeltgjengere. Undervisningen foregår i en kursportal på nett. I tillegg må man praktisere ute i felt. Ikke så lett når man bor i Tromsø og eksamen er i juni!

Tromsø sopp- og nyttevekstforening ble en nyttevekstforening først i februar i år. I løpet av disse månedene har mye skjedd; kollokviegruppe for de som ønsker å lære om nyttevekster, fire nyttevekstturer er avholdt, to medlemmer er blitt nyttevekstkyndige, og denne uka arrangerer vi to nyttevekstkurs. Og dette er bare begynnelsen!

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme Baskerville 2

Up ↑