Vårsopp: Grankonglehatt

Noen sopper vokser på kongler som er begravd i bakken. Grankonglehatt Strobilurus esculentus vokser på grankongler mens furukonglehatt S. stephanocystis vokser på furukongler. Disse soppene kommer tidlig på våren. Begge er spiselige.

Kjennetegn på grankonglehatt:

Hatt: 1-3 cm. hvelvet til utbredt, ofte med liten pukkel
Skiver: Hvite, tette, utrandete
Stilk: 2-5 x 0,1-0,2 cm; hvitaktig øverst, nedover grågul
Sporepulver: Hvitt
Voksested: På grankongler

Lukt/smak: Mild lukt og smak

Grankonglehatt har noen forvekslingsarter, blant annet bitterkonglehatt. Den vokser på furukongler og anses for ikke spiselig i Norge (den er ikke giftig).  Grankonglehatt har dessuten to forvekslingsarter i slekten hettesopper; konglehette og vårluthette. Disse er ikke matsopper, de har ikke gult på stilken og lukten er lutaktig.

Grankonglehatt smaker godt. Den er liten så mange bruker den mer som garnityrsopp enn stekesopp. Et alternativ kan være å sylte den. Hvis du vil lære mer om grankonglehatt, forvekslingsarter  og hvordan den kan brukes, se video fra her:

Noen finner mange!

 

 

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme Baskerville 2

Up ↑