KJUKE og LAV-terskel vintersopptur

Midt på kaldeste vinteren, i januar, var vi 7 stykker som møtte opp i Tønsvika for å lete etter vintersopp. Vintersopp (Flammulina velutipes) er en lett gjenkjennelig sopp som har en guloransje hatt og en stilk som er lys øverst og er mørkere mot basis. Hatten er ofte litt sleip, og stilken er gjerne filtet – derav det engelske navnet Velvet shank – Fløyelsben.

Vintersopp vokser på døde stammer av løvtrær, helst selje (Foto: Hilde Lydersen)

Soppen var tidligere også kjent som Enokitake eller Enoki, men det har vist seg med DNA analyse at det er to forskjellige arter (F. velutipes og F. filiformis). Enokitake ser ut som hvite tettvoksende små sopper som brukes mye i det asiatiske kjøkkenet, forskjellen i utseende kommer i hovedsak av lyseksponering – den dyrkes i mørket.

Enokitake, dyrket i mørke (Foto: Frankenstoen)

Vintersopp er en sopp som tåler frost og vokser i mildværsperioder, og nå som det hadde vært mildvær i ca en uke var tiden inne for å lete litt. Det ble en vellykket tur med funn av vintersopp på flere trær, ikke i veldig store mengder, men nok til ett måltid hadde noen ville klatret opp i treet. I tillegg så vi noen gamle lærhatter, ild- og labyrintkjuker. Turen ble avsluttet med litt bålkos der medbrakt mat og drikke ble fortært. Soppsesongen i Nord-Norge er lengre enn de fleste tror! Det blir flere spontanturer i løpet av vinteren/våren. Takk til alle som møtte opp!

Turen gikk på ski, truger og bein ca en kilometer til bålplassen ved brua. (Foto: Connie Rossing Moe)

 

 

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme Baskerville 2

Up ↑