Medlemsmøte: Sopp i mat: Hva slags, hvorfor og hvordan?

17 medlemmer kom for å prate om sopp i mat. Vi satt samlet rundt bålet i Ardna og samtalte. Jan Thomas fortalte historien om hvordan sopp ble en del av kostholdet i Norden og i Norge.

Her er noen tips og triks fra samtalen:

  • Tørket rimsopp har god og sterk soppsmak. Den egner seg godt til å tilsette i sauser og supper. Knus den til pulver og tilsett.
  • Rødskrubb kan tørkes, men husk at tørking ikke er varmebehandling. Den må derfor varmebehandles tilstrekkelig i retten du skal servere. Rå rødskrubb er giftig.
  • Soppkraft kan brukes til så mangt, nesten alt.
  • De skarpe riskene er ikke giftige, men skarpe i smaken. Det er derfor mange foretrekker å avkoke dem. Skarpe risker har mange anvendelsesområder, både ferske og saltede. Oppskrifter finner du her og her.
  • Kantarell er best fersk. Det ble vist fram kantareller som hadde ligget i kjøleskapet i 5-6 uker og som fortsatt holdt god kvalitet. Tilsvarende eksperiment bør gjøres med traktkantarell og gul trompesopp. Lengre oppbevaring fordrer at soppen har høy kvalitet.
  • Harskning. Sopp inneholder naturlig veldig lite fett. Sopp som stekes i fett har kortere holdbarhet på grunn av fettet som tilsettes. Det er uavhengig av type fett som brukes. Stekt sopp som fryses bør derfor ikke oppbevares lenger enn ca tre måneder.
  • Vakuumpakning forlenger holdbarheten og kan brukes både på rå og tørket sopp.
  • Næringsinnhold. Sopp inneholder brahttps://tromsosoppforening.no/main/2021/09/14/soppkraft-kan-brukes-til-nesten-alt/ med D-vitamin og B12. Faktisk er det mere D-vitamin i kantarell enn laks! Om næringsinnhold i sopp, les her.
  • Sopp får D-vitamin gjennom lys. Sjampinjong som dyrkes innendørs i mørket inneholder veldig lite D-vitamin. Men legger du dem i lyset i vinduskarmen i 90 minutter stiger D-vitamininnholdet dramatisk.

Traktkantarell og gul trompetsopp ble diskutert flittig og bilder ble vist fram. I år har flere funnet traktkantarell på Kvaløya. Sist dagen før medlemsmøtet! Den vokser ofte i nærheten av gran, – men finnes også sammen med bjørk.

Alle fikk smakt konfitert steinsopp, og to forskjellige syltede kantareller. Nydelig! Det ble vist fram tørket steinsopp, gul trompetsopp og kransmusserong. Bøkene ble flittig lest i og diskutert rundt. Takk for en fin kveld. Kanskje blir dette en årlig seanse?

Fra styret deltok: Eva Espeland, Kari Riddervold, Larissa Acharya, Jan Thomas Schwenke og Ole Christian Hagestad.

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme Baskerville 2

Up ↑