Nytteveksttur i Botanisk hage

Det grønnes, – våren er kommet selv til Tromsø. Botanisk hage i Breivika er langt mer enn vakre blomster og planter. Der finner man også et godt utvalg av nyttevekster. På vårens første nytteveksttur fant vi et 20-talls nyttevekstarter. Overraskende mange arter mente de ti som hadde møtt fram til «lavterskeltur» i og rundt Botanisk hage. Cathrin Nikolaisen tar kurset som nyttevekstsakkyndig og planlegger å ta eksamen i juni. Hun kunne fortelle mye og mangt om de forskjellige artene og øvrige turdeltakere deltok ivrig med sine erfaringer og kunnskap. Den første halvtimen beveget turfølget seg knapt mer enn 10 meter. I Breivika er det mye kvann og Tromsøpalme, – og deltakerne lærte forskjellene mellom dem. Visste du at Tromsøpalmen er spiselig? Unge bladstilker kan kuttes i biter og ligge i 24 timer i vann før de syltes eller brukes som grønnsaker. Frøene er smaksrike og brukes til krydder. Også løvtrærne begynner å sprette. Vi fant et rognetre med helt unge blader. Visste du at de smaker som marsipan? Her er en lekker oppskrift på iskrem med rognebladsmak. Det var to nyttevekster vi ikke fant: Løvetann og skvallerkål. Begge betegnes som ugress over alle ugress og finnes i alle haver, – med unntak av i Botanisk hage i Tromsø.

Vi fant flere arter enn vi hadde forventet og vi lærte mye av hverandre. På slike turer er det er mye å lære, se, lukte, ta på og smake på. Det blir garantert flere nyttevekstturer. Info kommer.

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme Baskerville 2

Up ↑