Aases vei til soppsakkyndig

Aase Tveito er født og oppvokst i Sandefjord i Vestfold. Familien hennes var en aktiv familie i speideren og moren hennes var medlem av den lokale soppforeningen. Av moren lærte Aase å plukke de vanligste soppene. Og Aase likte smaken av sopp allerede som barn.

Under studietida ble hun sammen med Tor fra Bergen, og etter endte studier flyttet de sent på åtti-tallet til Tromsø. Også i Tromsø plukket hun sopp, – men aldri mer enn «de sikre». Mann og barn var ofte med på sopptur, – og ikke minst likte hunden Sofus å være med. Når han ville på tur gikk han i gangen og hentet soppkurven for å markere at nå var det på tide med en sopptur. Så lenge kurven ikke var for tung, likte han å bære den. Men å «bare» plukke de «få sikre» soppene ble litt for kjedelig for Aase, – og Aase liker utfordringer. Dessuten å lære flere sopparter betyr at du alltid vil kunne finne spennende og gode sopper, og du blir mer uavhengig av hvor god sesongen er. Så da Aase så kurset for soppsakkyndig utlyst for snart tre år siden, tenkte hun at her var det bare å gripe muligheten. Hun meldte seg inn i Tromsø soppforening og startet på kurset våren 2019.

På grunn av uforutsette hendelser i familien, hadde hun ikke mulighet til å avlegge prøven som soppsakkyndig sammen de andre kursdeltakerne høsten 2020. Dette tok hun igjen nå i høst ved å reise til Trondheim å avlegge prøven der. Aase er soppsakkyndig nr. 21 i Tromsø soppforening.

Aase forteller at det er mange grunner til at hun besto prøven.  Forbundet har utviklet flere digitale ressurser som er uvurderlige. Der finner man annet den teoretiske delen av kurset, soppsnakk (Jaquelinn og Åshild hver tirsdag kl 19 på Facebook), facebookgrupper med grundige og morsomme eksempler og diskusjoner, mandagsmøter og mye annet. Sopparter kan ikke kun læres på nett eller fra bøker. Praksis og atter praksis, kombinert med teoretisk kunnskap er helt avgjørende. Turene til Tromsø forening, deltakelse på soppkontroller og den store viljen til å dele kunnskap mellom medlemmene. Den store vekkelsen var kursdagen i Skibotn. Da fant vi mange og nye arter for kursdeltakerne. Mange av deltakerne fikk flere aha-opplevelser denne dagen da de lærte hvilke karakteristikker de skulle se etter, lukt, sporepulver med mer. Nye kunnskapsfelt ble åpnet og interessen ble ytterligere forsterket.

Ulempen ved å bo så langt nord er at soppsesongen er kort og hektisk, pluss at vi en del arter som ikke vokser her er pensum. Derfor fikk Tromsø soppforening sendt slike sopparter nordover. Kombinasjonen er teori og praksis er veldig viktig, pluss at du har noen å gå på tur sammen med hvor man kan lære av hverandre. Og i soppforeningen treffer man folk man ellers ikke ville blitt kjent med, – men vi har noe viktig felles; sopp. Og når det gjelder sopp, blir man aldri utlært.

Aase ønsker å bidra aktivt som soppsakkyndig, på soppkontroller, turer og kurs. Dessuten er det viktig å vedlikeholde og videreutvikle sin egen kunnskap. Gjennom å lære nye sopparter har Aase fått et større repertoar å høste av, – og som også gir mulighet for nye retter og nye smaker.. Her har du oppskrift på Aases beste soppsuppe.

Jamie Olivers soppsuppe

 • En liten neve tørket steinsopp bløtes i kokende vann
 • Olivenolje
 • 600 g blandet skogsopp i passe biter
 • 2 hvitløksbåter skåret i tynne skiver
 • 1 finhakket rødløk
 • En klatt smør
 • En neve frisk timian uten stilk (det går bra med tørket også)
 • 1 liter kylling- eller grønnsaksbuljong
 • En neve frisk bladpersille – finhakket
 • 2 gode spiseskjeer mascarponeost
 • Salt og pepper
 • Trøffelolje (kan sløyfes)
 • 1 sitron (kan også sløyfes)

Legg steinsoppen i bløt. Sett en stor gryte på ovnen til den er god og varm, ha i olivenolje og soppen og rør rundt i ett minutt, tilsett hvitløk, løk, smør, timian og litt salt og pepper. Når det kommer fuktighet ut av soppen har du i steinsoppen, delvis opphakket og delvis i store biter. Kok opp og la småkoke i 20 minutter til mesteparten av væsken har fordampet.

Tilsett buljongen, la det småkoke i 20 minutter til. Ta ca halvparten av suppen over i en foodprocessor eller over i en bolle som egner seg til stavmikser, kjør den glatt og hell tilbake. Så tilsettes mascarponeost og persille, og smak så til med salt og pepper.

Til servering er det veldig godt med noen dråper trøffelolje på suppen etter at den er kommet i tallerkenen, men pass på, den smaker veldig sterkt. I oppskriften er det også foreslått at man har revet sitron og litt presset sitron i suppen og rører rundt. Jeg synes det tok for mye smak fra soppen, men det er smak og behag.

 

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme Baskerville 2

Up ↑