Soppkraft kan brukes til nesten «alt»

Soppkraft har en utpreget umamismak og kan brukes i supper, sauser, risottoer, sjy, tilsetting i kjøttdeig og mye annet.

Oppskriften er en fleksibel base; bruk den matsoppen du finner i skogen og eventuelt tilsett  grønnsaker og urter du har tilgjengelig. Bruk gjerne sopp som ikke er av topp kvalitet og bruk også rester og avskjær av matsoppen mens du renser den.  All matsopp egner seg til å koke kraft på, inklusive skarpe risker som ikke trenger forbehandling, altså det er unødvendig å koke de skarpe riskene i vann før de brukes i soppkraften. Mange riskearter kan brukes, gjerne skjeggriske, hulriske og rødbrun pepperriske som det er store mengder av. Svartriske og lakrisriske må ikke brukes. Rødskrubb gir en fin dybde på kraften, – men husk å varmebehandle den minst 15 – 20 minutter. Steinsopp, matblekksopp, brunskrubb, sandsopp, piggsopp, smørsopp – det er bare å prøve seg fram.

Del soppen i ganske store biter å ha i en stor kasserolle. Tilsett rikelig mengder med vann. Om ønskelig tilsett grønnsaker, for eksempel løk, hvitløk, ingefær, chili, selleri og det man ellers ønsker. Det er godt med litt soyasaus og worcestersaus. La koke/trekke i ca 1 time. Hvis kraften skal kokes ned, fortsatt og kok uten lokk. Sil gjennom et dørslag. For å få klar kraft sil gjennom et sileklede. Krafta kan brukes fersk eller fryses i porsjonsstørrelser.

Tørket sopp kan også brukes som basis til soppkraft. Vannet som soppen bløtlegges er en god basis for kraften. Bruk den direkte, eller kok med grønnsaker og/eller kok inn.

Bildet på forsida viser soppsuppe lagd på soppkraft og tilsatt stekte kantareller, tranebær og koriander.

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme Baskerville 2

Up ↑