Soppsoya – den sorte dråpe

Ole-Georg Pettersen har for første gang laget soppsoya. Hans kommentar til det ferdige produktet var:

«Bildet viser ferdig soppsoya etter en litt lang prosess. Første tanke var at nelliken kanskje tok litt over det totale smaksbildet. Samtidig jevner nok smaken seg ut i mat og den passer nok fint til ris, kylling eller svin.»

Oppskriften han brukte er fra boka Spisopp, 200 sopper du må spise før du dør. Denne boka har mange gode tips til sanking, prekevering og spennende oppskrifter.

Oppskrift:

50 gram salt per kg med sopp, legg lagvis i en bøtte eller krukke beregnet til mat. Du kan bruke alt av sopp, gjerne steinsopp og det gjør ikke noe om den er markspist. Legg press oppå soppen, gjerne en tallerken med noe tungt på. La stå kaldt i 5 – 6 dager. Da siler du kraften i fra gjennom et saftklede eller kopphåndduk.

  • 1 liter soppkraft
  • 200 gram sukker
  • 5 stk ansjonsfileter
  • ½ ts pepper
  • ½ ts malt nellik
  • 3 knuste laurbærblad
  • 2 dl rødvin

Brun sukker godt i ei jerngryte. Tilsett soppkraften forsiktig. Tilsett krydderet og hakket ansjos. Småkok blandingen i noen minutter før rødvinen tilsettes. La soyaen småkoke i minst i en 30 minutter. Avkjøl og sil gjennom et saftklede.

La den ferdigsilte soyaen stå over natta over til klaring, før den helles over i en ren kjele. Unngå å få med bunnfallet. Gi soyaen et raskt oppkok, og hell den varme soppsoyaen på steriliserte rengjorte flasker (la flasker ligge i stekeovn på 100 grader). Flaskene korkes, og oppbevares kjølig.

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme Baskerville 2

Up ↑