De var få og de var små – medlemstur for å plukke gul trompetsopp.

Lørdag 11. september møttes 13 medlemmer av Tromsø soppforening, og to hunder på parkeringsplassen under Skjeggefjellet i Målselv kommune. Turleder Kari Riddervold hadde med kart over hvor gul trompetsopp er registrert i området og ga en kort innledning om gul trompetsopp og om området vi skulle gå i. (Kartet var et utsnitt fra Artsdatabanken). Deretter bar det oppover stien mot Skjeggefjellet. På veien oppover ble det funnet diverse typer kremler, smørsopp både med og uten ring, frostvokssopp, sotvokssopp, skrubber og selvfølgelig ymse slørsopp. Før vi skulle ta av stien å dreie i mer østlig retning kom første utrop: «Jeg har funnet!»

Iveren og gløden steg flere hakk blant soppfolket og noen flere små gule trompeter ble funnet i nærheten av stien,- utenfor registreringsområdet. Deretter bar det videre til selve Feltet, hvor turleder hadde funnet mye gul trompetsopp i fjor. Her kan du lese artikkel om gul trompetsopp. Sopphøsten i fjor var fantastisk, – i år er den langt magrere. Og den gule trompet er en sopp som kommer sent, – og vi var for tidlig ut. Det er ikke bare å få ting til å klaffe med ledige dager, unngå nattefrost og mye annet. Det hadde ikke vært nattefrost, – men funnene av den gule trompet var få og de var små. Men alle fant noen, – til slutt. Alle fikk oppleve hvor vanskelig det er å se denne soppen. Og det at de var små og få gjorde ikke det lettere. Da vi hadde bålkos og satt noen rundt bålet, var det ei som oppdaget at hun faktisk satt på noen!

Medbrakt mat og drikke, historier og kunnskap ble delt flittig rundt bålet i et fantastisk septembervær med nysnø på de høyeste toppene. Turleder Kari deklamerte diktet Ode til den gule trompet. Det kan du lese her. Ingen hadde det travelt på en slik dag. På vei ned til bilene ble flere gule trompetsopper funnet og flere av turdeltakerne fikk seg et smakfullt måltid på lørdagskvelden. Tipset om mengder av blek piggsopp litt oppi Dividalen ble fulgt av flere. Det sies også at noen visstnok fant sjampinjong på veien hjem. For en dag!