Plukk, Studér! Spis! Fire kurs avholdt.

Fire kurs ble avholdt på Tromsøya i august. Målet med kurset var og lære barn og voksne om spiselige ville vekster i fjæra. Kursleder var Jenny Dølvik som til daglig er masterstudent på lektorutdanninga for 5-10 trinn, med naturfag som hovedfag, ved UiT Norges arktiske universitet. Tiltaket var et samarbeid med Norges sopp- og nyttevekstforbund.

På hvert kurs deltok mellom 1 og 3 familier, med aldersgrupper fra 2 år og opp til 70 år. Noen av kursdagene var været nydelig med sol og varme, mens andre var mer hustrige. Kurset startet med at alle tok på seg «plukkebrillene». Med plukkebrillene på ser man plutselig nye planter og arter, som man ellers ikke legger merke til. Turen gikk i fjæra hvor deltakerne smakte på ulike strandplanter. Og alle skulle se om de klarte å koble smaken av strandplantene opp mot en grønnsak de kjente til. Hva kan smaken av tangmelde minne om? Spinat! Og hva med strandarve? Agurk! Og strandkjeks smaker jo litt som bladpersille!

Jenny har veldig tro på at når man kobler nye planters navn, utseende og smak sammen med noe kjent og kjært så blir det lettere å lære seg den nye planten. Spesielt når det gjelder bruksområde. Tangmelde smaker som spinat, og kan også brukes litt som vi bruker spinat. Både rå og stekt, i spinat og til pasta. Det var morsomt å se hvordan deltagerne gikk rundt og sa «jeg må finne litt mer av den bladpersille-lignende planten».

Etter å ha studert strandplantene ble artene uti fjæra studert, nemlig tangartene. Det fins et hav å velge i! For at det ikke skal bli for mye nytt fokuserte kurslederen på noen utvalgte arter. Derfor ble det brukt mest tid på sagtang, grisetangdokke og søl. Av grisetangen ble det til og med laget vannpistol med blærene!

Kurset ble avsluttet med å ta med alt som var sanket opp på land. Der lagde hver familie det de ville av mat. Noen prøvde seg på å steke de forskjellige tangartene i olje, for å smake på hver enkelt og finne sin favoritt. Andre lagde fiskesuppe med diverse planter og krydder fra fjæra. Og noen testet omelett med søl og tangmelde.

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme Baskerville 2

Up ↑