30 år gammel sopp

Se godt på bildene. Disse soppene er over 30 år! De ser ut som ferske og har til og med beholdt fargen. Se godt på kremlene. Da vi åpnet boksen med steinsopp, luktet det slik som det alltid gjør av tørket steinsopp.

Hvordan er dette mulig? Soppene er frysetørret. Frysetørring gir en konservering som er unik (Dryteck bruker det i sine produkter). Frysetørring utføres ved å fryse maten og deretter fjerne isen, ved at den går direkte over til vanndamp ved sublimering. Dette oppnås gjennom nedkjøling og ved lavt trykk og passe tilførsel av varme. En ulempe er at soppene er veldig skjøre og tåler dårlig at man behandler eller tar på dem.

Neste uke skal vi hente og sortere noen hundre bokser med frysetørret sopp. Noe skal vi beholde, – men vi kan ikke beholde alt. Noe skal gis til Sazza, Senja Naturhus og noe vil bli sendt til Forbundet i Oslo.

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme Baskerville 2

Up ↑