Flere hvite fluesopper funnet i Tromsø

Hvit fluesopp (Amanita virosa) er en dødelig giftig sopp som inneholder amatoksiner. 26. august ble det funnet hvit fluesopp i både Skulsfjord og i Ramfjord, tilsammen ca 15 fruktlegemer. I dag 30. august ble det funnet ca 20 eksemplarer på ett voksested på Kvaløysletta. Nedenfor kan du lese tre tidligere artikler om utbredelsen av hvit fluesopp i Nord-Norge. Hvit fluesopp er enn så lenge ikke funnet i Finnmark.

Hvit fluesopp – en art i spredning i Troms?

Nye funn av hvit fluesopp i Tromsø

Flere funn av hvit fluesopp på Kvaløya

Hvis du tror du har funnet hvit fluesopp ikke legg den i kurven med annen sopp. Det kan falle biter av den hvite fluesoppen som kan blandes med andre sopper. Da vraker vi hele kurven på soppkontrollen. Det er derfor lurt å ha med egne bokser til sopper du ikke kjenner.

Kjennetegn

Hvit fluesopp er en hvit sopp, med hvit glinsende hatt, hvitt soppkjøtt, hvite frie skiver og hvit stilk, hvitt sporepulver. Stilken er 10-15 cm høy, 1,5-2 cm tykk, knollformet basis med poseformet slire. Hvit fluesopp har hvit ring på stilken. Ringen kan falle av. Hvit fluesopp kan forveksles med sjampinjong, men sjampinjong har brunsvarte sporer. Unge eksemplarer av hvit fluesopp kan forveksles med røyksopp. Hvit fluesopp lukter ubehagelig og litt kvalmende (lukt er dog en meget individuell opplevelse).

Forgiftning

Hele soppen er giftig, og selv en smakebit av hvit fluesopp kan gi alvorlig forgiftning. Amatoksinene er varmestabile, og blir ikke ødelagt ved steking eller koking. Symptomer kommer vanligvis 6 til 24 timer etter inntak.

Vanlige symptomer er:

  • Kraftig, vandig diaré
  • Magesmerter
  • Oppkast

Ta raskt kontakt med Giftinformasjonen eller lege hvis du tror du kan ha spist hvit fluesopp.

Bildet ble tatt av Lasse Aleksandersen i Skulsfjord 26. august.

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme Baskerville 2

Up ↑