Vårt daglige surdeigsbrød

Når jeg baker brød bruker jeg sjelden oppskrift. Derfor er mengdene oppgitt langt fra nøyaktige. Jeg liker å bruke diverse frø og havregryn, hva jeg bruker er avhengig av hva jeg har i huset.

Tips og triks

 • Når jeg baker brød bruker jeg alltid noe av deigen til rundstykker. De baker jeg ikke ut men setter rett på stekeplata til en knapp times etterheving. Jeg «sminker» dem ved å bruke en våt slikkepott til å glatte dem ut. Rundstykkene oppbevares i fryseren og tas ut ett og ett. Da har vi ferske rundstykker hver dag (se bilde lenger ned).
 • Hvis jeg steker ett og ett brød bruker jeg bakestein. Jeg har ikke dampovn, men tilsetter 4 dl kokende vann nederst i ovnen når brødet settes opp.
 • Brødet blir ekstra pent hvis du skjærer striper i det. Du finner mange gode forslag på nett. Jeg bruker en blomsterkniv og skjærer litt på skrått. Dessuten drives fuktigheten ut under steking slik at det ikke oppstår uønskede sprekker.
 • Bruk alltid brødrist for å nedkjøle baksten.
 • Mine to viktigste kjøkkenredskaper når jeg baker brød: Slikkepott og deigskrape.
 • Luksus brød? Da tilsetter jeg hele mandler eller hasselnøtter. For å få smaken tydeligere fram, rist de i ovnen før de tilsettes deigen. Ca 15 minutter ved 140 grader.

Hva trenger du?

 • Havregryn, ca 1 – 3 dl
 • Sesamfrø, ½ dl
 • Linfrø, ½ dl
 • Gresskarfrø, ½ dl
 • Solsikkefrø, ½ dl
 • Chiafrø, ½ dl
 • Surdeigkultur, 4-6 spiseskjeer
 • Maldonsalt, ca 1 spiseskje
 • Hvetemel, fint eller grovere

Framgangsmåte

 • Sett frø og havregryn i kokende vann noen timer eller over natta. Bruk slikkepott gjennom hele bakeprosessen.
 • Surdeigkulturen er klar, det betyr at du har matet den 12 timer før (i alle fall noen timer før og du ser at den er potent)
 • Tilsett mere vann til frøene slik at det blir en tykk masse.
 • Tilsett 4-6 spiseskjeer, opptil 1 dl surdeigkultur og rør godt
 • Du kan nå tilsette maldonsaltet, eller du kan vente en times tid med å tilsette (noen mener at brødet blir bedre når saltet tilsettes senere)
 • Tilsett hvetemel til du får en fin konsistens på deigen
 • Sett til heving, gjerne over natten. Hvis du skal på jobb på morgenen, kan du sette deigen i kjøleskapet over natta å ta den fram om morgenen, så kan du bake ferdig når du kommer hjem.

Utbaking eller eltefritt?

 • Utbaking

Deigen er vanligvis for tynn og du må derfor tilsette mere mel til du får passe god konsistens til å jobbe med den på benken. Brødet på bildet er bakt ut og etterhevet i hevekurv (du får kjøpt billige og gode på Claes Ohlsson). Hevekurven «pensles» med hvetemel eller semulegryn. Jobb med brødet og sett det til etterheving, gjerne noen timer. Bruk deigskrape, både til bearbeiding og når du skal rengjøre benken.

Du kan selvfølgelig steke brødet i jerngryte. Finn info om det på nettet. Mest viktig er at jerngryta må ikke være for stor, ellers får du «flatt» brød.

 • Eltefritt

Om nødvendig tilsett mere mel. Ta deigen i brødformer og etterhev. Jeg bruker siliconformer. De skal ikke smøres.

 • Steking

Start med 230 grader i ca 12 minutter, juster ned til 190 grader og stek til ferdig.

Lenke til artikkel om Surdeig.

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme Baskerville 2

Up ↑