Boller og skolebrød – med surdeig

Denne oppskriften gir deg 10 – 13 boller. Cluet er etterhevingen. Etter 6 (!) timer har de doblet størrelsen sin 2–3 ganger. Oppskriften har lite sukker, men det er nok. I bolleoppskrifter brukes det vanligsvis ganske mye fett, men ikke i denne. Og det trengs ikke. Det er bare å prøve. De smaker himmelsk! Hvis du trenger informasjon om surdeig og hvordan starte en surdeigkultur les her.

Hva trenger du av ingredienser?

  • Ca 5 dl hvetemel
  • 2 dl melk, gjerne rett fra kjøleskapet
  • ¾ dl sukker
  • En knivsodd salt
  • Kardemomme, – jeg bruker gjerne 1 – 2 spiseskjeer
  • 1 dl surdeigkultur
  • Til skoleboller:

Vaniljekrem, for eksempel Tine Piano sin, ½ pakke til denne oppskriften

Melis og kokos

  • Valgfritt til boller:

Rosiner om du ønsker

1 egg til pensling

Fremgangsmåte

  1. Løs opp surdeigen i melk, sukker, kardemomme og salt.
  2. Rør inn melet, og kna ca 10 min. til du får en elastisk deig. (den smaker fantastisk godt!) Hvis du skal bruke rosiner kna de inn.
  3. La deigen heve i ca 12 timer i en bolle med lokk slik at den hever 2–3 ganger sin opprinnelige størrelse. Bak ut emner å ha på brett med bakepapir under.
  4. La bollene etterheve i 4–6 timer til de har blitt 2–3 ganger større. For å unngå at bollene tørker ut kan du legge over en oppklipt plastpose (som kan brukes til mat), pensle lett med rapsolje eller annen nøytral olje å dekke til bollene.
  5. Hvetebollene kan pensles før de stekes.
  6. Skolebollene får en topp med vaniljekrem. Vær forsiktig når du legger oppå.
  7. Stekes på 200°C til de har blitt gylne, ca 10 minutter.

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme Baskerville 2

Up ↑