Denne oppskriften gir deg 10 – 13 boller. Cluet er etterhevingen. Etter 6 (!) timer har de doblet størrelsen sin 2–3 ganger. Oppskriften har lite sukker, men det er nok. I bolleoppskrifter brukes det vanligsvis ganske mye fett, men ikke i denne. Og det trengs ikke. Det er bare å prøve. De smaker himmelsk! Hvis du trenger informasjon om surdeig og hvordan starte en surdeigkultur les her.
Hva trenger du av ingredienser?
- Ca 5 dl hvetemel
- 2 dl melk, gjerne rett fra kjøleskapet
- ¾ dl sukker
- En knivsodd salt
- Kardemomme, – jeg bruker gjerne 1 – 2 spiseskjeer
- 1 dl surdeigkultur
- Til skoleboller:
Vaniljekrem, for eksempel Tine Piano sin, ½ pakke til denne oppskriften
Melis og kokos
- Valgfritt til boller:
Rosiner om du ønsker
1 egg til pensling
Fremgangsmåte
- Løs opp surdeigen i melk, sukker, kardemomme og salt.
- Rør inn melet, og kna ca 10 min. til du får en elastisk deig. (den smaker fantastisk godt!) Hvis du skal bruke rosiner kna de inn.
- La deigen heve i ca 12 timer i en bolle med lokk slik at den hever 2–3 ganger sin opprinnelige størrelse. Bak ut emner å ha på brett med bakepapir under.
- La bollene etterheve i 4–6 timer til de har blitt 2–3 ganger større. For å unngå at bollene tørker ut kan du legge over en oppklipt plastpose (som kan brukes til mat), pensle lett med rapsolje eller annen nøytral olje å dekke til bollene.
- Hvetebollene kan pensles før de stekes.
- Skolebollene får en topp med vaniljekrem. Vær forsiktig når du legger oppå.
- Stekes på 200°C til de har blitt gylne, ca 10 minutter.