Surdeig og sopp

Hva har surdeig og sopp med hverandre å gjøre? Gjær og gjærsopp er fellesbetegnelser på encellede sopper. Gjær er levende sopp.

Hva er surdeig? En surdeigskultur består av en blanding gjærsopper og melkesyrebakterier som finnes i mel. Overalt i naturen finner man forskjellige typer gjærsopp og bakterier. I vin er det gjærsopp på druens skall som omdanner druesukkeret til alkohol. I surdeigsbaking utnytter vi disse fra kornet som melet består av.

Har du lyst til å bytte ut industrigjær med surdeig, lager du en surdeigstarter bestående av mel og vann. En god surdeigsstarter er grunnmuren som trengs for å lage perfekte surdeigsbrød. Sagt på en enkel måte er surdeig en blanding av mel og vann som har fått rikelig med kvalitetstid sammen.

Kanskje en nabo eller venn har en avlegger å avse? Jeg fikk en flott avlegger av en snill nevø, og denne har jeg nå brukt i snart to år. Hvis ikke, er det ikke vanskelig å lage sin egen. Du finner en rekke oppskrifter på nettet, her er en jeg anbefaler:

Noen tips: Surdeigstarteren liker ikke å bli oppbevart i plast. Bruk helst glass eller keramikk. Jeg mater min surdeigstarter med vanlig hvetemel og litt vann et par ganger i uka, – det kommer an på hvor ofte jeg bruker den. Til vanlig oppbevarer jeg den i kjøleskapet. Når jeg skal bake tar jeg den ut av kjøleskapet dagen/kvelden før og mater den når den er romtemperert. Etter noen timer, eller over natten er den klar til bruk. Vanligvis bruker jeg 3 – 6 spiseskjeer i deigen, avhengig av hva og hvor mye jeg skal bake. Når jeg har «forsynt» meg, mater jeg starteren og lar den stå på benken noen timer før jeg setter den i kjøleskapet. Hvis du skal reise bort en god stund, er det bare å putte surdeigkulturen i fryseren, å «restarte» den når du kommer hjem.

Når du først har blitt kjent med surdeigen og dens forunderlige makt over baksten, åpner det seg en ny verden du neppe visste om. Du kan bruke den i all typer gjærbakst som brød, boller, pizzadeig, focaccia, men også i vafler, pannekaker, knekkebrød og kaker. Jeg advarer, det er lett å bli hektet! Ikke bare gir surdeig nydelig bakst, den har en rekke andre fordeler:

  • Brød og annen bakst laget med surdeig har lang holdbarhet. Surdeig senker pH-verdien og binder vannet i baksten. Det bidrar til mer saftig bakst med lenger holdbarhet.
  • Baksten smuler mindre når du skjærer det opp.
  • Surdeigbakst er lett å fordøye.
  • Surdeigbakst har et høyt næringsinnhold.
  • Du trenger ikke å bruke fett i oppskriften, til og med ikke i bolledeigen!
  • Du blir aldri fri for gjær!
  • Surdeigstarteren blir bare bedre og bedre desto mer du bruker den. Husk ikke å bruke alt!
  • Og den kan bli gammel, – over 100 år om du tar godt vare på den.
  • Surdeigstarter er en flott gave å gi bort!
  • Brød bakt med surdeig gir en litt syrlig, men god smak og aroma. Hvor surt avhenger av hevetid og mengde surdeig som brukes.

Og det er enkelt, men du må ha litt tålmodighet. Ikke misforstå, – du trenger ikke å bruke mye tid til sammen for å bake en batch med brød, men det krever en del venting. Det er hevingen som først og fremst tar tid, – surdeigbakst trenger betydelig lenger tid enn bakst med industrigjær. I mitt liv må deigen tilpasse seg meg og mitt liv, og ikke motsatt. Og det fungerer aldeles utmerket!

Med surdeig får du bakst som smaker og lukter himmelsk, er lett å fordøye og har et høyt næringsinnhold. Det er ikke vanskelig å få til, og som i det meste blir man flinkere jo mer man øver. Framover kommer jeg til å legge ut flere surdeigsoppskrifter, hvor jeg også vil komme med flere tips til dere. Kom gjerne med egne oppskrifter og tips som vi alle kan dele.

Oppskrift på hveteboller og skoleboller.

Oppskrift: Vårt daglige surdeigsbrød.

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme Baskerville 2

Up ↑