Kongen er her!

Sopphøsten er her for fullt og det bugner av sopp i Troms nå. Og i år er det mye steinsopp å finne. I Skandinavia er steinsoppen den mest uforutsigbare av de viktigste matsoppene.

Ett år er den her i overflod, for så å være nesten borte, og den kan forsvinne og deretter dukke opp på nye steder. I disse dager er sesongen på topp, så skynd deg ut på jakt! Hvorfor er det mye steinsopp i år? Antakelig er det en kombinasjon av en god og varm sommer i spedd passende mengde med nedbør på de rette tidspunktene.

Hvor finner du steinsopp? I Nord-Norge vokser den først og fremst ved bjørk eller gran. Gjerne ved eller i nærheten av skogsveier. Bakken bør være litt fuktig, men ikke våt. Det må være tilstrekkelig med lys, men selv i relativ tett granskog kan du finne kongen. Ute ved kysten, på Yttersida, kan du finne steinsoppen på nesten bare rabber, men i nærheten av bjørkeris. Det beste er å skjære den i tynne skiver, steke i godt smør med salt og pepper. Godt som hovedrett, siderett, aftensmat og på brødskiva. Hvis du ønsker å fryse steinsoppen kan du enten forvelle den eller skjære den i skiver å fryse den rå. Steinsopp egner seg meget godt til tørking. Jula selger gode og billige tørker nå i høst. Tørket sopp må oppbevares mørkt og tørt, aller helst på glass.

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme Baskerville 2

Up ↑