Sene høstsopper i nord

Mange tenker nok at soppsesongen er over når nattefrosten begynner å ta til og trærne mister bladene sine. Det er nok riktig at mange av de tidlige soppene som plukkes forsvinner, men det finnes mange arter som tåler noe frost. Både kantarell, piggsopp og gul trompetsopp kan overleve noen grader under frysepunktet. I tillegg til... Continue Reading →

Mystiske sopper i lyngen

Denne artikkelen sto i Aftenposten 16.09.2021 under Viten. Viten er Aftenpostens satsing på forskning og vitenskap, der forskere og fagfolk fra hele landet bidrar med artikler. Forfatter: Stipendiat Eivind Kverme Ronold, Institutt for Biovitenskap, Universitetet i Oslo Nesten ingen planter kan leve uten hjelp av sopp i røttene sine. Mye av det som foregår under... Continue Reading →

Soppkraft kan brukes til nesten «alt»

Soppkraft har en utpreget umamismak og kan brukes i supper, sauser, risottoer, sjy, tilsetting i kjøttdeig og mye annet. Oppskriften er en fleksibel base; bruk den matsoppen du finner i skogen og eventuelt tilsett  grønnsaker og urter du har tilgjengelig. Bruk gjerne sopp som ikke er av topp kvalitet og bruk også rester og avskjær... Continue Reading →

Soppsoya – den sorte dråpe

Ole-Georg Pettersen har for første gang laget soppsoya. Hans kommentar til det ferdige produktet var: «Bildet viser ferdig soppsoya etter en litt lang prosess. Første tanke var at nelliken kanskje tok litt over det totale smaksbildet. Samtidig jevner nok smaken seg ut i mat og den passer nok fint til ris, kylling eller svin.» Oppskriften... Continue Reading →

Siste soppkontroll i Tromsø avholdt

13 kurver ble kontrollert på årets siste soppkontroll i Tromsø av soppsakkyndige Jan Thomas Schwenke og Bjørn-Leif Paulsen. I kurvene var det mest kremler og risker, blant annet en svartriske. Du kan lese mer om risker her. En person trodde han hadde funnet en fin røyksopp som viste seg å være en rød fluesopp. Er... Continue Reading →

Teambuilding i soppverden

Det ble ikke bare utfordringer med å lære seg sopp, da Naturviterne var på kurs med Tromsø Soppforening. Etter praktisk/teoretisk gjennomgang av matsopp og viktige giftsopper onsdag, var det klart for feltarbeid lørdag 4. september. Turen ble lagt til Håkøyboten, og innebar kryssing av Finnelva, Foråselva og Sørelva. Vannstanden var uvanlig høy, og det måtte... Continue Reading →

Grunnleggende soppkurs i Nordreisa

Etter at Kelly Then hadde demonstrert sopp for Nord Troms Turlag på en turlagstur i 2020 fikk Tromsø soppforening henvendelse om vi kunne holde kurs for dem i 2021. Kelly og Jan Thomas Schwenke stilte som kursholdere/soppsakkyndige og NTT tok seg av selve arrangementet. Det fungerte utmerket. Vi startet fra Tromsø på fredag morgen og... Continue Reading →

Soppens dag 2021

En jevn strøm av folk innom Soppens dag. Barn, voksne, norske og utenlandske, til sammen 61 personer. Flere spanjoler kom og de og andre ble med på soppturen som gikk i Folkeparken att med Tromsø museum. På sopptur ble det ikke funnet veldig mye men de som var med fikk sett og lært om sleipsopp,... Continue Reading →

Soppkontroll på en mandag

Av flere årsaker måtte søndagens soppkontroll flyttes til mandagen. Heldigvis hadde flere fått med seg denne endringen. Syv personer med hver sin kurv fikk sjekket innholdet i kurven hos soppsakkyndige Connie Rossing Moe og Jan Thomas Schwenke. Alle fikk bekreftet det de mente var rett! En hadde funnet lakrisriske som er giftig. Du kan lese... Continue Reading →

Proudly powered by WordPress | Theme Baskerville 2

Up ↑