Toolbar
Tromsø Soppforening
Bjørn Leif Paulsen

Bjørn Leif Paulsen

Åtte soppentusiaster og to soppkontrollører møtte opp på årets andre åpne sopptur 30. august. Turen gikk ut i marka i Tønsvika på fastlandet nord for Tromsø. Her er det blandingsskog, da det er plantefelt med både gran og furu.

Det er et populært område for soppinteresserte, og vi fant tydelige spor av at det har vært soppfolk der før oss. Men når man er mange på tur, så finner man likevel mange arter. Spesielt hyggelig at mange i går fant steinsopp, og fikk lært forskjell mellom den og rød- og brunskrubb. Mange fikk også lært forskjell på kremler og risker. Vi fant mange røde kremler og mye skjeggrisker.  

Etter soppturen tok Jan Thomas en gjennomgang av artene vi hadde funnet, og vi laget en liten utstilling. Utstillingen viste henholdsvis spiselige sopper (kantarell, piggsopp, steinsopp, skrubber, kremler og diverse andre rørsopper), sopper som kan spises etter behandling (for eksempel risker med hvit melkesaft, NB lakrisriske med blank melkesaft er ikke matsopp) og uspiselig/giftige sopper (slørsopper, rød Fluesopp etc). Etter det kontrollerte vi soppkurvene, og mange fikk nok en fin kveldsrett ut av det de hadde funnet. Heldigvis kom ikke regnet før vi var ferdige og kunne dra hjem.

Et stort utvalg av ulike sopparter.

Første soppkontroll ble avholdt søndag 13. august klokka 16-18 ved Tromsø Museum. Hovedveiene til Tromsø Museum var stengt på flere steder grunnet sykkelrittet Arctic Race of Norway, men noen fant likevel veien til soppkontrollen. Det var 13 personer innom kontrollen, og 7 soppkurver/poser ble kontrollert.

Funnene viser at det var tidlig i sesongen, og det ble rapportert om at det var lite sopp å finne. På grunn av den kalde våren er alt forskjøvet med 1–2 uker i år, - så også for soppen. Likevel kunne noen vise oss funn av mørk høstmorkel, noen små flotte delikate kantareller, samt en blodsjampinjong.

De som kunne litt om sopp fra før hadde plukket de soppene de var sikre på var matsopp i en egen kurv/pose. Det gjør jobben lettere for oss på soppkontrollen, og gjør at vi slipper å vrake en hel soppkurv dersom vi finner noen giftige sopper sammen med de som er spiselig.

Funn: Brun/blåkjøttbukkesopp, Røyksopp, Blodsjampinjong, (Sommer)traktsopp, Mørk høstmorkel, Hulriske, Rødbrun pepperriske, Skjeggriske, Gulrød kremle, Traktkremle, Røde kremler, Kantarell, Piggsopp, Steinsopp, Slørsopper, Lakssopp, Stubbemusserong, diverse små skive-, voks- og traktsopper.

Bilde: Mørk høstmorkel. 

Soppens dag 2016

den: 05. september 2016

Soppens dag ble arrangert på Tromsø Museum søndag 4 september. Tromsø Soppforening stod for gjennomføringen. Ivrige sjeler i foreningen hadde plukket inn mange ulike sopparter, og det ble laget en utstilling av de artene vi hadde funnet. Utstillingen ble fin og omfattende, og besto både av spiselige sopper, sopper som ikke regnes som matsopp, samt noen giftige arter.

Det ble også arrangert en guidet sopptur i Folkeparken, der et 20 talls soppinteresserte personer stilte opp. Etterpå ble soppen kontrollert, og deltakerne fikk veiledning med tips og råd om sopp, sopplukking og sortering. Til sammen var det ca 120 personer innom arrangementet i løpet av de fire timene arrangementet varte.

Avisa iTromsø besøkte også Soppens dag, og laget et fint oppslag om utstillingen. Se her

 

Side 1 av 3

Litt om Tromsø Soppforening

Sample Image Tromsø Soppforening ble stiftet 14. mai 2003, seks år etter at det ble avholdt eksamen for soppsakkyndige i Tromsø. Kjernen i foreningen består fortsatt av soppsakkyndige fra eksamensåret 1997. Les mer her...

Kontakt oss

Tromsø Soppforening
co/Mattilsynet
Skippergata 16
9008 Tromsø

Kontaktpersoner:
Bjørn-Leif Paulsen 414 16 799
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Kari Riddervold 959 62 334
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Tromsø Soppforening logo