Toolbar
Tromsø Soppforening

2019

Have 6 items


Deprecated: Non-static method K2ModelItem::getItemExtraFields() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/tromsoso/public_html/main/templates/ja_lens/html/com_k2/generic.php on line 61
fredag, 30 august 2019 18:00

Innsamling av sopp til Soppens dag.

Fem medlemmer tok turen til Straumsbukta fredag 30. august. Hovedformålet med turen var å samle inn et mangfold av sopp til Soppens dag to dagere senere. Når man går flere sammen lærer man også mer. Den totale kunnskapen blir så mye, mye større. Og ikke minst er det veldig hyggelig til tross for iholdende regn. Regnet holdt opp en liten stund og da ble det lunsjpause med granskning av soppbøker. På grunn av den spesielle sommer/høsten dukker det opp litt uvanlige sopper. Vi fant blant annet tåresneglehatt. Takk til alle de som stiller opp og samler inn til Soppens dag 1. september.

Publisert i Soppturer
fredag, 30 august 2019 02:00

Soppkurs for Tekna

Fagforeningen Tekna forespør Tromsø Soppforening hver høst om vi kan holde kurs for dem. Slik ble det også i år til tross for dårlig sesong for matsopp. Karin Abeler og Kari Riddervold kjørte teoridelen med mange praktiske oppgaver på fredagskvelden. Lørdagen ble selve soppturen gjennomført. Da ble Connie Rossing Moe også med som soppsakkyndig. Og regnet høljet med mesteparten av turen. Vi fant forskjellige risker og noen kremler, kantareller som endelig begynner å anta plukkbar størrelse, og av av deltakerne fant en fantastisk steinsopp, og mye annet ikke spiselig.

Connie og Kari var soppsakkyndige på turen med Tekna.

Publisert i Møter og Kurs
onsdag, 21 august 2019 10:00

Åpen sopptur og –kontroll

Til tross for ekstrem tørke og ergo meget dårlig med sopp, kom 12 soppentusiaster til Charlottenlund. Paradoksalt nok regnet det da soppturen startet opp. Soppfunnene var få og vanlige matsopper som kantarell, steinsopp, piggsopp og skrubber ble ikke funnet. Vi fant hulriske, pepperriske, traktsopper og noen dårlige kremler. Det vi fant mest av var forskjellige slørsopper og rød stubbemusserong. Men praten og diskusjonen gikk livlig og det var mye utveksling av kunnskap og informasjon. Geir Mathiassen dukket opp med noen fine eksemplarer av matblekksopp. Connie Rossing Moe og Kari Riddervold var turledere. Det var spesielt gledelig at alle turdeltakerne var unge og veldig interessert i sopp og nyttevekster. Vi håper at de melder seg inn i Tromsø Soppforening.

Publisert i Soppturer
mandag, 19 august 2019 12:00

Sopptur med Per Marstad

Mandag 18. august arrangerte Tromsø Soppforening sopptur for soppsakkyndige og de som deltar på soppsakkyndigkurset. 10 personer deltok med Per Marstad og Geir Mathiassen som turledere. Vi kjørte til Straumsbukta hvor vi gikk nesten tre timer i terrenget. Aldri har vi sett så lite sopp i Straumsbuka, - men vi fant faktisk 63 arter. Lite av hver art, men mye forskjellig. Vi brukte god tid til å gjennomgå alle kurvene og alle artene. Soppene ble ivrig diskutert, vurdert, luktet på og studert. En lærerik og hyggelig tur. Takk til Geir og Per for et flott initiativ og gjennomført tur.

Publisert i Soppturer
søndag, 18 august 2019 10:00

Sertifiseringskurs for soppsakkyndige

Lørdag 17. august 2019 arrangerte Tromsø soppforening sertifiseringskurs for soppsakkyndige, og kursleder var Per Marstad (Tønsberg). Kurset ble avholdt ved Seksjon for naturvitenskap, Tromsø Museum, (det gamle Akvariet).

På grunn av den langvarige tørkeperioden i Troms, var det omtrent ingen sopper å finne, og det var det heller ikke i nærområdet omkring Tromsø. Denne ekstraordinære situasjonen krevde at kursopplegget måtte endres, og feltdelen på 5 timer måtte dessverre avlyses. For å bøte på noe på dette, tok Per med seg en god del pensumarter nordover, og også noen mer sjeldne arter som ikke finnes her nord. I tillegg hadde kursdeltakerne også tatt med seg noen få arter. Totalt hadde vi ca. 50 sopparter, og litt over 30 av disse var pensumarter.

Feltdelen ble erstattet med en nøye gjennomgang av pensum med Norges sopp- og nyttevekstforbundets powerpoint-presentasjon for kursledere, og Per supplerte undervisningen med de medbrakte pensumartene. Denne delen av kurset ble gjennomført i løpet av 5 timer. Kursdeltakerne satte stor pris på dette kursopplegget, og Per syntes også at dette egentlig var en bedre måte å gjennomføre sertifiseringskurset på, enn med feltarbeid på 5 timer. På denne måten fikk alle soppsakkyndige repetert hele pensumet, supplert med en god del ferske pensumarter, og i tillegg fikk kursdeltakerne også sett en del sjeldne sopper som vi ikke har her nord. Teoridelen på 3 timer ble gjennomført som planlagt.

På grunn av den ekstraordinære situasjonen med tørke, ble kurset for utdannelse av soppsakkyndige i Skibotn, helgen 23. – 25. august, avlyst. Derfor åpnet Tromsø soppforening opp sertifiseringskurset for alle som var påmeldt på Skibotn kurset. Ni soppsakkyndige og ni kursdeltakere deltok på sertifiseringskurset.

Til tross for den langvarige tørkeperioden og svært få lokale pensumarter, må kurset betraktes som meget godt gjennomført. Kurset var givende, inspirerende og meget lærerikt, og en stor takk overbringes herved til Per Marstad!

Publisert i Møter og Kurs

Soppsamarbeidet i våre nordlige skoger er avhengig av lave temperaturer. Global oppvarming betyr mindre vekst og redusert karbonbinding.

Artikkel skrevet av forsker Clara Antón Fernández, forsker ved Norsk institutt for bioøkonomi – Nibio og oublisert i Dagens Næringsliv 26.07.2019. Her finner du artikkelen.

Publisert i Artikler om sopp

Litt om Tromsø Soppforening

Sample Image Tromsø Soppforening ble stiftet 14. mai 2003, seks år etter at det ble avholdt eksamen for soppsakkyndige i Tromsø. Kjernen i foreningen består fortsatt av soppsakkyndige fra eksamensåret 1997. Les mer her...

Kontakt oss

Tromsø Soppforening
co/Mattilsynet
Skippergata 16
9008 Tromsø

Kontaktpersoner:
Bjørn-Leif Paulsen 414 16 799
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Kari Riddervold 959 62 334
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Tromsø Soppforening logo