Toolbar
Tromsø Soppforening

2019

Have 3 items


Deprecated: Non-static method K2ModelItem::getItemExtraFields() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/tromsoso/public_html/main/templates/ja_lens/html/com_k2/generic.php on line 61
torsdag, 16 mai 2019 10:40

Soppsakkyndigkurset er godt i gang!

19 deltakere, de fleste fra Tromsø-området men også to deltakere i fra Finnmark. Noen har vært medlemmer en stund, - andre har meldt seg inn i anledning kurset. Tre teorikvelder er ferdige.

Jan Thomas har forelest fra kompendiet for soppsakkyndige. Karin som både er lege og soppsakkyndige snakket om giftsopper og deres gifter. Stay away! Kari foredro om sopp og økologi, prekevering av sopp, konserveringsmetoder og emballasje, og allemannsretten.

Neste viktige happening i kurset er en hel helg sammen i Skibotn siste helgen i august. Kolbjørn Jensen og kona Hege kommer fra Oslo for å kurse oss. Kolbjørn er en meget habil kursholder og legger stor vekt på det praktiske. Det er slik man består eksamen høsten 2020! Vi er flere soppsakkyndige som blir med som medhjelpere og assistenter (også på kjøkkenet). Vi gleder oss til å være sammen å bli bedre kjent med hverandre og lære masse om sopp!

Publisert i Møter og Kurs
tirsdag, 14 mai 2019 14:00

Resertifisering av soppsakkyndige

Alle soppsakkyndige i Tromsø Soppforening må resertifiseres i løpet av inneværende år for å kunne stå på soppkontroll. Deretter på man resertifiseres hvert femte år. Det er ingen prøve men en obligatorisk teoriøkt på tre timer, pluss fem timer i felt.

Tromsø soppforening tilbyr flere alternativer i år. Alle tilbudene er gratis.

Teoridel 4. juni på Mattilsynet i Tromsø, fra klokka 16.00 – 19.00. Vi kombinerer teordielen med gjennomgang av normlisten og fordeling av arbeidsoppgaver for kommende sesong. Jan Thomas har ansvaret for denne kvelden.

Teori og felttur lørdag 17. august, til sammen 8 timer. Per Marstad kommer til Tromsø for å holde resertifiseringskurs for oss. Geir Mathiassen blir med på vegne av Tromsø Soppforening. Kurssted blir Botanisk avdeling (gamle marinbiologisk stasjon). Påmelding til Jan Thomas, Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. innen utgangen av mai.

De to påfølgende dager blir det sopptur til henholdsvis Skibotn og Straumsbukta. De soppturene har ingen sammenheng med resertifiseringa, så de som ønsker kan delta uavhengig av sertifiseringsopplegget. Påmelding til Geir Mathiassen, Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den..

Andre muligheter for feltdelen: Skibotnhelga 23. – 25. august (soppsakkyndigkurs), 30. og 31. august i forbindelse med soppinnsamling til Soppens dag og soppkurs for Tekna. Deltakelse på Høstsopptreffet på Romerike 12. – 15- september vil også gi godkjent resertifisering. LENKE

Vi håper at du har anledning til å delta på noen av disse tilbudene. Velkommen!  

Publisert i Møter og Kurs
tirsdag, 14 mai 2019 12:00

Alger som nyttevekst. Fjæreekskursjon

Tromsø soppforening arrangerte 4. mai et kort kurs om alger som nyttevekster i fjæresonen. Det ble i forkant undervist om struktur i fjæresonen, om de viktigste grønne, røde eller brune artene av alger (eller si tang og tare) som finnes i den nord-norske fjæra, om voksested for arter som har vært utnyttet tradisjonelt til dyrefôr og til føde for mennesker, og om industriell utnyttelse av tang og tare som en biologisk ressurs.

Det ble vist til Norge i dag er en storprodusent av fortykningsmiddel eller polysakkarider utvunnet av tang og tare som vokser langs vår kystlinje. Disse produktene har anvendelse i helseprodukter og biomedisin som eksempelvis bandasjer og medisinkapsler; i dagligvareindustri som stabilisator i eksempelvis iskrem, til bakevarer, og fortykningsmiddel i en rekke matvare vi benytter daglig; og innenfor teknisk industri som i tekstiltrykk, i fiskefôr, og i avstøpningsmasse og som dyrkingsmedium for bakterier og sopp innenfor medisinske fagområder. Videre har alger etter hvert fått større plass som ingredienser eller som krydder i norske matretter som supper, salater eller som stabilisatorer og fortykningsmiddel i desserter. Etterhvert har vi vel alle fått kulinariske opplevelser av sushi der alger spiller en vesentlig rolle.

Det ble videre snakket og tipset om sanking og behandling av innsamlede alger, og om langtidsoppbevaring av innsamlet materiale.
Som ellers gjelder det i fjære som på landet at det er spesielle tidsrom som er gunstig for innsamling eller høsting av ulike arter. For arter som havsalat og søl er plantene velutviklet på sensommeren, mens de fleste tareartene som bu-tare og sukkertare sankes fortrinnsvis om våre.

Bruk av tang og tare i norsk kosthold øker i takt med økt søkelys på begreper som bærekraft, sunn og kortreiste mat, og høsting som i minst mulig grad skader naturen. Da det naturlig at havets grønnsaker høstes inn og benyttes i vårt kosthold. Det er en næringsrik ressurs som gror villig langs alle kyster over hele verden.

18 ivrige personer deltok i ekskursjonen og forelesning som ble gjennomført av biologene John Richard Hansen og Jan Thomas Schwenke. Selve ekskursjonen gikk til Sydspissen på Tromsøya, i tett snødrev. Og her ble det funnet mye forskjellig tang og tare, blant annet tangdokke (som noen i dag kaller trøffeltang). Kjempegod!

På kvelden var samtlige deltagere tilstede på en festmiddag på spisestedet Skirri i Tromsø. Med ingredienser fra fjæra ble det servert en minnerik meny av en rekke havinspirerte matretter.

Er det trykt å spise tang og tare. Ta en titt på myndighetenes vurdering av dette, les her.


Publisert i Ekskursjoner

Litt om Tromsø Soppforening

Sample Image Tromsø Soppforening ble stiftet 14. mai 2003, seks år etter at det ble avholdt eksamen for soppsakkyndige i Tromsø. Kjernen i foreningen består fortsatt av soppsakkyndige fra eksamensåret 1997. Les mer her...

Kontakt oss

Tromsø Soppforening
co/Mattilsynet
Skippergata 16
9008 Tromsø

Kontaktpersoner:
Bjørn-Leif Paulsen 414 16 799
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Kari Riddervold 959 62 334
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Tromsø Soppforening logo