Toolbar
Tromsø Soppforening

2018

Have 8 items


Deprecated: Non-static method K2ModelItem::getItemExtraFields() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/tromsoso/public_html/main/templates/ja_lens/html/com_k2/generic.php on line 61
torsdag, 30 august 2018 18:00

Fagsamling for Tromsø soppforening

Siste helga i august reiste 14 personer til Skibotn feltstasjon. Allerede før første kvelden var over var 50 arter funnet og vi hadde spist fantastisk kransmusserong, sjampinjong, steinsopp og kremle. Stemningen var meget god etter en slik kveld. Lørdag morgen holdt Katriina Bendiksen fra Naturhistorisk museum i Oslo et interessant foredrag om soppene i Skibotn- Kilpis-området. Katriina er finsk og har sin mastergrad om sopp fra Kilpis. Hun er derfor meget godt kjent med de lokale soppforholdene. Deretter fordelte vi oss og trålet dalen rundt for å finne gode og interessante sopper. Ettermiddagen ble brukt til å finne ut hva vi hadde funnet og mykologene stilte opp der hvor vi amatørene kom til kort.

Katriina og Teppo holdt foredrag om risker. De viste fram et titalls forskjellige risker, kjennetegn og ikke minst bruk av risker og tilbereding. Vi hadde plukket mye hulrisker, skjeggrisker og pepperrisker. Disse ble sortert, delt i biter og kokt i ca 5 minutter i vann for deretter å bli skyldt godt i kaldt vann. Risker egner seg godt til salting. Teppo viste oss hvordan man salter risker på glass. Alle de tre sortene ble stekt og servert som forrett til middag. Denne gangen kom skjeggriske dårligst ut, omtrent like mange rangerte hulrisken og pepperrisken høyest.

Det ble servert deilig sopp til alle måltider, også til festmiddagen lørdag kveld. Og for en mat som ble servert. Reinsdyr indrefilet, potetmos, en helt fantastisk salat og kremler i fløtesaus. Bjørn-Leif hadde hovedansvaret på kjøkkenet, med mange gode medhjelpere. Jan Thomas serverte hjemmelaget sjokolademousse til dessert. Nydelig! Og det ble hyggelig sosialt samvær og prat utover kvelden, - mye om sopp.

Søndag morgen gjorde vi i stand til sopputstilling og soppkontroll. Utstillingen viste over 80 sopper funnet i nærområdet. De mest vanlige stilte vi ut ved soppkontrollen. Både utstilling og kontroll var markedsført mange plasser i og rundt Skibotn, men dessverre kom det bare fire personer og en hund. En kom syklende for å vise fram hva han hadde funnet, og han kunne mye om sopp. Han var fra Tyrkia, så vi informerte om norsk sopp og hva han ikke må plukke. Mens noen var på feltstasjonen dro andre til skogs for å plukke kremler til en restaurant i Tromsø. To kasser med kremler ble levert senere samme dag.

Etter felles lunsj som besto av deilige rester og mye sopp, var det tid for å pakke sammen og dra hjem. Alle uttrykte glede for å kunne bruke en hel helg «bare» på sopp. Det faglige utbyttet var stort, det er alltid bra med oppdatering og gjenoppfrisking av kunnskap. Og ikke minst det sosiale. Når man bor sammen på feltstasjonen en hel helg sammen og alle må bidra med matlaging, rydding osv. blir man godt kjent. Styret skal på første møte bestemme om vi gjentar suksessen neste høst.

Her er en knippe med bilder fra fagsamlingen: 

             

En blid kokk i arbeid på kjøkkenet.  Fornøyde medlemmer

     

Katriina og Unni prøver å finne ut hva som er funnet.  

           

Litt av hvert ble funnet

 

Publisert i Ekskursjoner
torsdag, 30 august 2018 06:00

Populær sopptur i Tønsvika

Folk strømmet til for å delta på soppturen i Tønsvika onsdag 29. august. Hele 30 personer deltok, inkludert 7 utenlandsstudenter. Vi opplever at det kommer stadig flere utlendinger til arrangementene våre. På denne turen var 7-8 nasjonaliteter representert. På kontrollen deltok enda flere; 35 personer. 15-20 soppkurver ble kontrollert. Mange hadde funnet steinsopp, rimsopp og kremler, inklusive skarpe kremler. Rød fluesopp ble også funnet. Det ble meget travelt for turleder Jan Thomas Schwenke. 

Publisert i Soppturer
onsdag, 29 august 2018 06:00

To soppkontroller på en og samme dag!

Tromsø soppforening hadde medlemstur til Skibotn feltstasjon siste helgen i august. På søndag hadde vi invitert innbyggerne i Skibotn til sopputstilling og soppkontroll. Over 80 sopparter var utstilt. Fire personer og en hund kom til feltstasjonen. Den ene var en innflyttet tyrker som hadde god kjennskap til mange sopparter og ville gjerne lære mer. Senere samme dag ble det avholdt soppkontroll i Tromsø. Også denne søndagen kom mange folk, ca 40 personer og et 20-talls kurver ble kontrollert. En person kom med grå knippesopp. Man kan finne mye av denne soppen i skogen nå, - særlig i granskog. Den er spiselig, men bruk kun unge eksemplarer. Noen anbefaler kun å bruke hatten og andre igjen fraråder å steke den men bruke den direkte i saus og supper. Prøv deg fram!

Publisert i Soppkontroll
onsdag, 22 august 2018 08:00

Første åpne sopptur avholdt

Første soppturen ble arrangert på Charlottenlund på Tromsøya onsdag 22. september. 29 personer deltok. Før turen pratet turleder Rolf Engstad om forskjellige sopper. Etter turen ble 17 soppkurver gjennomgått og ingen inneholdt giftige sopper. Folk hadde funnet mye sopp, men stort sett hadde de plukket sopp som Rolf hadde presentert. De fant: Risker, kremler, rimsopp, men også steinsopp, sjampinjong, piggsopp, kantarell og rød stubbemusserong. Det var flere engelsktalende blant annet fra land som Tyskland, Danmark og Spania. Noen var virkelig interesserte og lærte både rimsopp og kremle. Turledere fra Tromsø soppforening var Rolf Engstad og Connie Rossing Moe.

På turen deltok også NRK-reporter Tove Fugelnes. Hun intervjuet både turledere og turdeltakere. Opptakes sendes i NRK P1 lørdag 1. september i programmet Friluftsmagasinet klokka 08:05. Dagen etter 2. september er det Soppens dag. Da sender NRK P1 radioprogrammet Naturens verden som også inneholder innslag fra Tromsø og Tromsø soppforening. Dette sendes også klokka 08:05.

Publisert i Soppturer
onsdag, 22 august 2018 06:00

Behandling av kantarell

Det bugner med kantareller i skogen! Hvordan bør vi ta vare på dem? 

Alle sopp er ferskvare og bør derfor behandles kort tid etter at du har plukket dem. Sopp bør ikke skyldes. Fjern rusk og rask med fingrene, kost eller skjær vekk.

Mest vanlig  er å forvelle kantarellen for deretter å fryse den (husk å bruk riktig emballasje, se artikkel Egnet emballasje til sopp). Sopp tar mye plass i fryseren og de fleste har begrenset frysekapasitet. Noen tørker derfor kantarell. Selv synes jeg ikke kantarell er særlig egnet å tørke, - men her er det ulike smaker. Jeg synes kantarell smaker best fersk. Kantarell av høy kvalitet kan oppbevares flere uker hvis den holdes kjølig. Hvor lenge avhenger av kvaliteten på soppen, temperatur og hvordan den er prekevert. Jeg tar de fineste kantarellene og legger de i en boks med tørkepapir under (husk tørkepapir som kan brukes til mat!). Mellom lagene legger jeg mer papir. Ikke legg lokk på toppen, men papir. Følg med at kvaliteten holder seg! 

 

 

Publisert i Soppbehandling

Det er mye flott steinsopp å finne i skogen nå. De flotteste eksemplarene kan du lage en enkel og god rett av. Skjær skiver, ca 2 mm tykke, av hele soppen (se bildet). Stek disse skivene ved ganske god varme og dryss over pepper og salt. Server enten som en forrett eller tilbehør. 

 

Publisert i Matoppskrifter
søndag, 19 august 2018 20:00

Full trøkk på soppkontroll

Sopphøsten er her for fullt og det bugner med sopp. Spesielt er det bra med alle sorter skrubb, piggsopp, kremler, rimsopp, risker og ikke minst kantareller. Det er hyggelig å se at folk kommer seg ut i og sanker og får sjekket ut fangsten på soppkontrollen. Søndag 19. august var det full trøkk på Tromsø museum. 31 personer var innom og de tre soppkontrollørene Trine Bottolfsen, Ludvik Bottolfsen og Lasse Aleksandersen hadde nok å gjøre med å kontrollere alle soppkurvene. Av 13 kurver fant de giftig sopp i fire av dem. På kontrollen var det flere utlendinger som var meget interessert i å lære om sopp. 

Her kan du lese om hvordan du kan blitt en trygg soppsanker. Om du begynner å få fullt i fryseren er en annen god oppbevaringsmetode tørking. Her er en artikkel om temaet: Tørking av sopp

Publisert i Soppkontroll
søndag, 12 august 2018 08:00

Sesongens første soppkontroll avholdt

Soppsesongen er i gang! I år startet vi rekordtidlig med soppkontrollene, - og folk kom til Tromsø museum 12. august. 14 personer kom for å sjekke kurvene/posene sine. I kurvene fant soppkontrollørene Bjørn-Leif Paulsen og Jan Thomas Schwenke kremler, hulriske, kamfluesopp, røyksopp og rødskrubb. Soppsesongen har kommet godt i gang og regnet den siste tida gjør godt for soppen. Vi håper nå på noen varmere dager og kanskje det vil eksplodere? Medlemmene i Tromsø soppforening forteller om rikelig med kremler rimsopp, kamfluesopp og piggsopp. 

Soppkontrollene holdes på Tromsø museum hver søndag fra klokka 4 til 6, til og med 16. september. 

Publisert i Soppkontroll

Litt om Tromsø Soppforening

Sample Image Tromsø Soppforening ble stiftet 14. mai 2003, seks år etter at det ble avholdt eksamen for soppsakkyndige i Tromsø. Kjernen i foreningen består fortsatt av soppsakkyndige fra eksamensåret 1997. Les mer her...

Kontakt oss

Tromsø Soppforening
co/Mattilsynet
Skippergata 16
9008 Tromsø

Kontaktpersoner:
Bjørn-Leif Paulsen 414 16 799
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Kari Riddervold 959 62 334
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Tromsø Soppforening logo