Toolbar
Tromsø Soppforening

2017

Have 7 items


Deprecated: Non-static method K2ModelItem::getItemExtraFields() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/tromsoso/public_html/main/templates/ja_lens/html/com_k2/generic.php on line 61
onsdag, 30 august 2017 16:00

Publikumstur avholdt i Tønsvika

Åtte soppentusiaster og to soppkontrollører møtte opp på årets andre åpne sopptur 30. august. Turen gikk ut i marka i Tønsvika på fastlandet nord for Tromsø. Her er det blandingsskog, da det er plantefelt med både gran og furu.

Det er et populært område for soppinteresserte, og vi fant tydelige spor av at det har vært soppfolk der før oss. Men når man er mange på tur, så finner man likevel mange arter. Spesielt hyggelig at mange i går fant steinsopp, og fikk lært forskjell mellom den og rød- og brunskrubb. Mange fikk også lært forskjell på kremler og risker. Vi fant mange røde kremler og mye skjeggrisker.  

Etter soppturen tok Jan Thomas en gjennomgang av artene vi hadde funnet, og vi laget en liten utstilling. Utstillingen viste henholdsvis spiselige sopper (kantarell, piggsopp, steinsopp, skrubber, kremler og diverse andre rørsopper), sopper som kan spises etter behandling (for eksempel risker med hvit melkesaft, NB lakrisriske med blank melkesaft er ikke matsopp) og uspiselig/giftige sopper (slørsopper, rød Fluesopp etc). Etter det kontrollerte vi soppkurvene, og mange fikk nok en fin kveldsrett ut av det de hadde funnet. Heldigvis kom ikke regnet før vi var ferdige og kunne dra hjem.

Et stort utvalg av ulike sopparter.

Publisert i Soppturer
mandag, 28 august 2017 12:00

Matsoppkurs for Dyrøy Hagelag

Dyrøy Hagelag er et aktivt hagelag i Midt Troms. Laget tok kontakt med Tromsø Soppforening i vår med ønske om matsoppkurs. Siste helg i august ble kurset holdt med Karin Abeler og Kari Riddervold som kursholdere og soppsakkyndige.

Kurset startet lørdagen med en times gjennomgang generelt om matsopper og utstyr man bør ha. Diverse forskjellige sopper ble også vist. Deretter gikk vi fra Elvetun skole i Brøstadbotn og oppover i soppmarka. Vi saumfarte bjørke-, furu- og granskog og det ble funnet et 40-talls sopparter. På ettermiddagen møttes vi igjen på skolen hvor alle soppkurvene ble gått igjennom. Det ble forelest om storsoppene, karaktertrekk og kjennetegn. Deltakerne fikk lukte på, ta på, bryte sund, å se på 40-talls ferske sopper.

Luktesansen er viktig å bruke når man plukker sopp. Det ble sendt rundt fem kopper med ukjent innhold med ulike lukter som deltakerne skulle bestemme. I koppene var det henholdsvis fuktig mel, mandeldråpeessens, råe reddiker, stjerneanis og kokos. Deretter ble det sendt rundt sopper som har karakteristiske lukter. Blant annet luktet de på svartringefluesopp som lukter potetkjeller og trevlesopp med «spermatisk» lukt. Deltakerne synes det var lærerikt og bevisstgjørende å bruke luktesansen så aktivt.

Vi gikk deretter til skolekjøkkenet hvor det ble stekt panner med rimsopp, kremler, piggsopp, sandsopp og rødskrubb. (Rødskrubben ble stekt 20 minutter). Soppene ble servert med nybakt brød. Og soppene falt i smak! Spesielt var deltakerne positivt overrasket over rimsoppen og kremlene.

Karin foreleste om giftige sopper og soppforgiftninger. Kari avsluttet dagen med hvordan man kan bli en trygg soppsanker, tips når og hvor man skal plukke sopp og forslag til prekevering (håndtering) og emballasje.

Søndag formiddag møttes vi alle til sopptur ute på Dyrøya. Eli skulle avsløre kantarellstedene sine. Og kantarellene ble funnet! Turen gikk mest i bjørkeskog med mye gress, så antall arter vi fant var betydelige færre enn dagen før. Alle møttes til lunsj i skogen og for å få gått igjennom soppkurvene sine. Dyrøy kommune har flere spennende soppturområder og Tromsø Soppforening vil vurdere å arrangere medlemstur dit neste år.

Piggsopp i granskogen. Foto: naTournor. 

Svære og overmodne blodchampingong i maurtua. Foto: naTournor. 

 

 

 

Publisert i Møter og Kurs

Sesongens første åpne sopptur ble gjennomført i område Charlottenlund. 8 deltakere pluss 2 ledere, Ann-Kristin Haukland og Jan Thomas Schwenke. Stort sprang i kompetansen fra den som hadde sin første sopptur til en av soppforeningens mest ivrige gjorde at vi holdt oss samlet og pratet om sopp generelt og om hva vi fant. Eller som en av deltakerne sa: " Dette ble jo et soppkurs". Stort engasjement i gruppen. Det var ikke mengder med sopp men litt av flere arter. Det ble funnet steinsopp, brunskrubb og rødskrubb av rørsoppene. Sleipsopp, sjampinjong, skarpe og milde kremler, diverse risker, musseronger, slørsopper, lakssopp, pluggsopp, traktsopp og røyksopp pluss div ubestemmelige småsopp.

Publisert i Sopptur-3
tirsdag, 22 august 2017 14:00

Matsoppkurs - starter 31. august

Matsoppkurs hvor du lærer om våre vanligste matsopper og eventuelle giftsopper de kan forveksles med.  Hva er sopp, hvordan bestemme sopp, hvor du finner  sopp, behandling av sopp og enkel bruk av soppen.

Målgruppe: Kurset passer for nybegynnere og de som har begrenset seg til få sopparter

Sted: Mortensnes skole

Start: torsdag 31. august

Varighet:

Torsdag 31.08. --klokken 17.00 -21.00

Fredag 01.09. – klokken 17.00 -20.00

Lørdag 02.09. – klokken 09.00 -15.00

Søndag  01.09 – etter avtale

Pris: kr 800/ kr 600 for medlemmer av Tromsø soppforening.

Påmelding/mer informasjon: Jan Thomas Schwenke på telefon: 90050727

 

Publisert i Møter og Kurs
mandag, 21 august 2017 02:00

Soppkontroll nummer 2

Søndag 20. august ble andre soppkontroll avholdt. Hele søndagen var det iholdende regn så antall sopplukkere som dukket opp på soppkontrollen var noe begrenset. Men 17 ivrige sopplukkere, deriblant 13 voksne og fire barn kom og fikk sjekket fem soppkurver. En giftsopp ble funnet; - pluggsopp.

To personer kom også for å vise soppbilder på mobiltelefonen. I den sammenheng vil vi vise til den gratis sopp-appen hvor du kan få gjennomført digital sjekk av soppen du har funnet. Appen gir instruksjoner om hvordan du skal ta bilde av soppen, slik at en soppsakkyndig kan gi tilbakemelding om det er en spiselig sopp og i så fall hvilken det er. Er det tvil, kan du bli bedt om å sende et nytt bilde. Er det fremdeles tvil eller den er giftig, får du beskjed om å hive den – og resten av innholdet i soppkurven som har vært i kontakt med den. Appen er ny av året og er kun et supplement, ikke en erstatning for de tradisjonelle soppkontrollene.

Publisert i Soppkontroll
mandag, 14 august 2017 04:00

Soppkontrollene har startet!

Første soppkontroll ble avholdt søndag 13. august klokka 16-18 ved Tromsø Museum. Hovedveiene til Tromsø Museum var stengt på flere steder grunnet sykkelrittet Arctic Race of Norway, men noen fant likevel veien til soppkontrollen. Det var 13 personer innom kontrollen, og 7 soppkurver/poser ble kontrollert.

Funnene viser at det var tidlig i sesongen, og det ble rapportert om at det var lite sopp å finne. På grunn av den kalde våren er alt forskjøvet med 1–2 uker i år, - så også for soppen. Likevel kunne noen vise oss funn av mørk høstmorkel, noen små flotte delikate kantareller, samt en blodsjampinjong.

De som kunne litt om sopp fra før hadde plukket de soppene de var sikre på var matsopp i en egen kurv/pose. Det gjør jobben lettere for oss på soppkontrollen, og gjør at vi slipper å vrake en hel soppkurv dersom vi finner noen giftige sopper sammen med de som er spiselig.

Funn: Brun/blåkjøttbukkesopp, Røyksopp, Blodsjampinjong, (Sommer)traktsopp, Mørk høstmorkel, Hulriske, Rødbrun pepperriske, Skjeggriske, Gulrød kremle, Traktkremle, Røde kremler, Kantarell, Piggsopp, Steinsopp, Slørsopper, Lakssopp, Stubbemusserong, diverse små skive-, voks- og traktsopper.

Bilde: Mørk høstmorkel. 

Publisert i Soppkontroll

Artikkel i avisa iTromsø.

Årets soppsesong er så smått begynt og varer helt til frosten kommer. Soppekspert Jan Thomas Schwenke deler sine beste tips. Les hele artikkelen her

 

 

 

Publisert i Artikler om sopp

Litt om Tromsø Soppforening

Sample Image Tromsø Soppforening ble stiftet 14. mai 2003, seks år etter at det ble avholdt eksamen for soppsakkyndige i Tromsø. Kjernen i foreningen består fortsatt av soppsakkyndige fra eksamensåret 1997. Les mer her...

Kontakt oss

Tromsø Soppforening
co/Mattilsynet
Skippergata 16
9008 Tromsø

Kontaktpersoner:
Bjørn-Leif Paulsen 414 16 799
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Kari Riddervold 959 62 334
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Tromsø Soppforening logo