Toolbar
Tromsø Soppforening

2016

Have 4 items


Deprecated: Non-static method K2ModelItem::getItemExtraFields() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/tromsoso/public_html/main/templates/ja_lens/html/com_k2/generic.php on line 61
onsdag, 07 september 2016 08:00

Ny nordgrense for gul fluesopp i Norge

En av de soppsakkyndige, Rolf Engstad, var i Straumsbukta og plukket sopp dagen før Soppens Dag for å samle sopp til utstillingen. Han fant et stort utvalg av mange forskjellige vanlige arter, men i tillegg gjorde han et meget interessant funn av en hvitaktig fluesopp i utkanten av et plantefelt. Han fant den like på oversiden av en sti som gikk langs med en ås, og der vokste det både småbjørk, gran, einer og furu (Google Maps: 69°34'26.3"N 18°40'07.5"E).

I utgangspunktet ble den antatt å være hvit fluesopp, som jo er funnet i området tidligere, men samtidig hadde noen av eksemplarene hyllerester på hatten, samt manglet den karakteristiske flikete sliren, og lignet derfor mye mer på gul fluesopp. Dette virket imidlertid usannsynlig, for i de soppbøkene vi da hadde for hånden (Sopp i Norden og Europa) var gul fluesopp bare angitt funnet nord til Hordaland. Derfor undersøkte vi soppen litt nøyere etter at Soppens dag var over, og tok så kontakt med en av landets fremste soppeksperter, Per Marstad. Han var enig med oss i at dette virkelig var gul fluesopp.

Det viser seg nå, ifølge Artsobservasjoner, at gul fluesopp er funnet nord til Sør-Trøndelag. På grunn av Soppens dag har vi altså klart å flytte nordgrensen for denne arten i Norge helt fra Sør-Trøndelag og nord til Troms. Vi har dermed fått en ny art for Nord Norge. Vi kan vel kanskje ikke kalle dette funnet fra Straumsbukta for et sensasjonelt soppfunn, men det er etter vår mening et meget godt og interessant funn.

Som kartet viser (se kart) er gul fluesopp ganske vanlig i områdene omkring Oslofjorden, nedover langs hele kysten, og nord til Hordaland. Lenger nordover på Vestlandet er det kun gjort spredte funn av den opp til det nordligste funnet i Sør-Trøndelag.

I følge Store norske leksikon er det i nyere tid påvist at gul fluesopp ikke er giftig, men den skal ikke brukes til mat. En viktig grunn er forvekslingsfaren med hvit fluesopp. I normlisten til Norges sopp- og nyttevekstforbund angis den som «Ikke matsopp».

NorBOL har i år opprettet et samarbeid med Tromsø soppforening for strekkoding av sopp, og de har vært med på alle soppkontrollene som har blitt holdt så langt i år. NorBOL var også til stede på Soppens dag og fikk inn ca. 20 nye arter til DNA strekkoding, bl.a. innsamlingen av den nye soppen for Nord-Norge, gul fluesopp. Så langt i sesongen har NorBOL fått inn ca. 120 sopparter, og alle prøvetatte individer blir oppbevart i Tromsø museums samlinger.

Kort beskrivelse av funnet fra Straumsbukta:
Hatten er halvkuleformet til hvelvet og opptil 6 cm bred, hvitaktig, stedvis noe hvitgul, og med lysebrune kantete hyllerester. Skivene er hvite og tette. Stilken er hvit, og har en hengende og nokså kraftig hvit ring. Stilkbasis er kraftig oppsvulmet, og omgitt av en slire som har en øvre valkaktig, bred kant. Sporene er 7.5–10 μm, litt variable i form, men oftest tilnærmet kulerunde.

Publisert i Artikler om sopp
mandag, 05 september 2016 14:00

Soppens dag 2016

Soppens dag ble arrangert på Tromsø Museum søndag 4 september. Tromsø Soppforening stod for gjennomføringen. Ivrige sjeler i foreningen hadde plukket inn mange ulike sopparter, og det ble laget en utstilling av de artene vi hadde funnet. Utstillingen ble fin og omfattende, og besto både av spiselige sopper, sopper som ikke regnes som matsopp, samt noen giftige arter.

Det ble også arrangert en guidet sopptur i Folkeparken, der et 20 talls soppinteresserte personer stilte opp. Etterpå ble soppen kontrollert, og deltakerne fikk veiledning med tips og råd om sopp, sopplukking og sortering. Til sammen var det ca 120 personer innom arrangementet i løpet av de fire timene arrangementet varte.

Avisa iTromsø besøkte også Soppens dag, og laget et fint oppslag om utstillingen. Se her

 

Publisert i Møter og Kurs
lørdag, 03 september 2016 14:00

Soppkurs for Tekna Ung

Tekna Ung Tromsø er en undergruppe av fagforeningen i Tromsø og som navnet indikerer er målgruppen yngre medlemmer av Tekna. Gruppen arrangerer blant annet aktiviteter av sosial karakter. 20 medlemmer var påmeldt til høstens soppkurs. Kursholdere var soppsakkyndige Karin Abeler og Kari Riddervold. Truls Tunby Kristiansen var med som soppsakkyndig på soppturen lørdag. 

Kurset startet med tre timer undervisning/forelesninger fredag ettermiddag/kveld. Og deltakerne var meget lydhøre og interesserte. Kari startet med å forelese om sopp i en større kontekst mens Karin snakket om storsoppene, karaktertrekk og kjennetegn. Deltakerne fikk lukte på, ta på, bryte sund, å se på et 20-30 talls ferske sopper. Karin foreleste videre om giftige sopper og soppforgiftninger. Kari avsluttet kvelden hvordan man kan bli en trygg soppsanker, tips når man skal plukke sopp og forslag til prekevering (håndtering).

Tidlig lørdag møttes alle til tur i Finnvikdalen på Kvaløya i et aldeles strålende høstvær. Dessverre er soppsesongen allerede på hell og etter betydelige mengder med regn de siste dagene var mengden og kvaliteten ikke den beste. Men noe sopp finner man alltid og alle fikk prøvd seg mange ganger på rimsopp og risker. Noen kantareller, både store og små steinsopp, en del rødgul piggsopp, stubbeskjellsopp og kremler ble også funnet. Etter nesten to timer i skogen møttes alle i fjæra hvor noe av dagens fangst ble stekt. Det ble stekt panner med rimsopp, kremler, steinsopp, stubbeskjellsopp og piggsopp. Og soppene falt i smak!

Publisert i Møter og Kurs
torsdag, 01 september 2016 06:00

Stor deltakelse på våt sopptur!

Omtrent 30 stykker, både barn og voksne, pluss et par hunder, trosset regnet og møtte opp for å være med på sopptur i Håkøybotn onsdag 31. august. Selve turen varte ca en time og gikk i bjørkeskog med innslag av gran og furu. Tilbake ved start holdt vi et lite foredrag om de innsamlede soppene, og de mest sentrale artene, før deltakerne fikk tilbud om soppkontroll. Vi fant litt kantareller, noen steinsopper, noen få rimsopper (her er sesongen på hell), en del smørsopp, mye seig kusopp, noen rødskrubber, sleipsopper, kremler og mange skarpe risker. En fant grønn anistraktsopp, mens andre fant mulig giftige traktsopper. Et par tre røde fluesopper og noen gallemusseronger ble også tatt med. Ansvarlige soppsakkyndige var Truls Tunby Kristiansen og Connie Rossing Moe.

Publisert i Soppturer

Litt om Tromsø Soppforening

Sample Image Tromsø Soppforening ble stiftet 14. mai 2003, seks år etter at det ble avholdt eksamen for soppsakkyndige i Tromsø. Kjernen i foreningen består fortsatt av soppsakkyndige fra eksamensåret 1997. Les mer her...

Kontakt oss

Tromsø Soppforening
co/Mattilsynet
Skippergata 16
9008 Tromsø

Kontaktpersoner:
Bjørn-Leif Paulsen 414 16 799
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Kari Riddervold 959 62 334
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Tromsø Soppforening logo