Toolbar
Tromsø Soppforening

2016

Have 5 items


Deprecated: Non-static method K2ModelItem::getItemExtraFields() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/tromsoso/public_html/main/templates/ja_lens/html/com_k2/generic.php on line 61
lørdag, 27 august 2016 06:00

Rimsopp - Cortinarius caperatus

Særtrekk til rimsopp kan oppsummeres i de tre R-ene: Ring, Rim og Rynker. Rimsopp har god smak, fin og fast konsistens og gir god tyggemotstand. Den egner seg til steking, suppe, stuinger og tørking.

Rimsopp er en utmerket matsopp som tilhører slekten slørsopper. Rimsoppen er den eneste av slørsoppene som er trygg å spise. Du bør derfor bruke litt tid å lære denne soppen før du legger den i kurven siden den kan forveksles med andre slørsopper.
 
Kjennetegnene til rimsoppen:

 • Hatten er 5-12 cm bred, først nesten rundt, senere hvelvet, tørr, blek oker til lærfarget, «rimfrost» på toppen av hatten. Dette rimet vaskes ofte bort i regnvær. Helt unge rimsopper har ofte et lilla drag på hatten. Nederst på hatten har den rynker. Eldre eksemplarer har vanligvis tydeligere rynker enn de yngre
 • Skivene er tette, sagtakket, først lyse, senere kanelbrune. Den har brunt sporpulver. Lukten er mild og god
 • Stilken er 5-12 cm høy og 1-2 cm jevntykk, lys, med en tynn hudaktig ring som løsner lett.

Rimsopp vokser i sure bar- og løvskoger, gjerne i store mengder i fjellbjørkeskogen.

Rim på hatten

 

Tydelig rimg på Rimsopp

 

Rynker på hatten av rimsopp

Lagre

Lagre

Publisert i Artikler om sopp
onsdag, 24 august 2016 12:00

Sesongens første sopptur avviklet

Første sopptur åpen for almenheten ble holdt onsdag 24. august på Charlottenlund på Tromsøya. 23 personer og en hund deltok i et fantastisk sensommer-/høstvær.  Deltakerne ble delt i to grupper, de helt uten erfaring som utgjorde en tredel og de som hadde noe og mer erfaring. Til tross for at det er august, har sopphøsten kommet langt og sesongen for en del av soppartene er allerede på hell. Vi gikk en times tid i skogen nord for Charlottenlund. Om vi ikke fant så mye av hver sort, ble det funnet mange forskjellige: Mye vanlig sleipsopp, en del steinsopp hvorav noen prakteksemplarer, en del rimsopp, mye blek hulriske, et par skjeggrisker, noe granmatriske, mye lerkesopp (samt en og annen slenger av smørsopp, sandsopp og fløyelsrørsopp), rødskrubb, sjampinjong (tre-fire eksemplarer), pittelitt rødgul piggsopp, diverse ulike varianter av slørsopp, store mengder sommertraktsopp og rød stubbemusserong og en rød fluesopp, Ingen kantareller ble funnet. Etter turen møttes alle sammen for en generell gjennomgang, inkludert visning og forklaring. I alt ble 12 soppkurver kontrollert. Ingen giftige sopper, med unntak av en rød fluesopp som deltakeren kjente godt til.

Turdeltakerne fikk god informasjon om Tromsø Soppforenings aktiviteter og websider hvor det er mye informasjon og kunnskap å hente. Ansvarlige soppsakkyndige var Rolf Engstad og Kari Riddervold.

Kursansvarlig Rolf Engstad viser fram to fine eksemplarer av steinsopp. Foto: naTournor.

Lagre

Lagre

Publisert i Soppturer
søndag, 21 august 2016 12:00

Steinsopp-carpaccio

Carpaccio er betegnelse på retter med tynne skiver av rått kjøtt eller rå fisk. Som en av meget få sopper kan steinsopp spises rå. Så hvorfor ikke prøve steinsoppcarpaccio? Retten forutsetter topp kvalitet på soppen. Bruk fortrinnsvis små og faste sopper.

Til fire personer:

 • 4 små, faste steinsopp
 • God olivenolje
 • Sitron- eller limesaft, noen spiseskjeer
 • Fersk basilikum
 • Maldonsalt
 • Kvernet pepper

Skjær steinsoppene i veldig tynne skiver og dander pent på tallerkener. Ringle olivenolje og sitron- eller limesaft over soppskivene. Knus maldonsalt og kvern pepper over. Pynt med basilikumblader.

Smaklig måltid!

 

Publisert i Matoppskrifter
søndag, 21 august 2016 04:00

Første soppkontroll avholdt!

Omtrent 50 personer kom innom da Tromsø soppforening hadde kontroll ved Tromsø Museum søndag 21. august 2016. Totalt 11 soppfangster ble kontrollert, og to av dem inneholdt sopp som måtte kasseres på grunn av forgiftningsfare. Én inneholdt den giftige arten pluggsopp, mens en annen kurv inneholdt tre slørsopper. Ellers hadde folk funnet en del kremler, rimsopp og skarpe risker, samt noe steinsopp og kantarell. Ansvarlige soppkontrollører var Truls Tunby Kristiansen og Connie Rossing Moe.

Publisert i Soppkontroll
tirsdag, 16 august 2016 08:00

Soppsuppe laget på rekekraft

Reker og sopp passer det sammen? Alle som smakt denne soppsuppen er enstemmig positive. En klar, enkel, og smaksrik suppe, - eller så smaksrik som du ønsker den.

Til 4 porsjoner:

 • Ca ½ kg reker
 • Sitron
 • Olje eller smør til steking
 • 1 ½ løk
 • 1 hvitløk kløft
 • 1 bit ingefær
 • Ca ½ skvåsj
 • Pasternak og/eller sellerirot, en god bit
 • Fersk sopp, gjerne små piggsopp, ca ½ kg (tørka sopp egner seg også godt)
 • Salt/pepper
 • Worcestersaus, ca 1 spiseskje
 • Persille og koriander tilsettes rett før servering
 • Godt brød og smør som tilbehør

Rens rekene og legg de ferdige rensede rekene til side og drypp litt sitron over. Tilsett en drøy liter vann til rekeskallet å la det småkoke/simre i 20 minutter. Ha full guffe på kjøkkenventilatoren! Sil og kast rekeskallet. Skjær alle grønnsakene i pene små biter og stek ved ganske svak varme til de blir myke. Tilsett rekekraften og kok i 15-20 minutter. Tilsett soppen, gjerne hele om de ikke er for store. La de trekke noen minutter i suppen.  Rett før servering tilsett de rensede rekene, persille, koriander og litt revet sitronskall.

Smaklig måltid!

Lagre

Lagre

Publisert i Matoppskrifter

Litt om Tromsø Soppforening

Sample Image Tromsø Soppforening ble stiftet 14. mai 2003, seks år etter at det ble avholdt eksamen for soppsakkyndige i Tromsø. Kjernen i foreningen består fortsatt av soppsakkyndige fra eksamensåret 1997. Les mer her...

Kontakt oss

Tromsø Soppforening
co/Mattilsynet
Skippergata 16
9008 Tromsø

Kontaktpersoner:
Bjørn-Leif Paulsen 414 16 799
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Kari Riddervold 959 62 334
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Tromsø Soppforening logo