Toolbar
Tromsø Soppforening

2015

Have 7 items


Deprecated: Non-static method K2ModelItem::getItemExtraFields() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/tromsoso/public_html/main/templates/ja_lens/html/com_k2/generic.php on line 61
tirsdag, 22 september 2015 14:00

Endelig kom soppen!

Årets soppsesong kom sent i gang, og tross mange turer har det blitt lite fangst. Helt til 22. september...

En tre timers sopptur ble belønnet med to fulle kurver. 40–50 lekre eksemplarer av blå ridderhatt, mye fin melsopp, noe steinsopp og endelig; masse flotte kantareller. Piggsopp og granmatrisker måtte vi bare gå forbi. Det blir tidlig mørkt nå om dagen. Men det ser lyst ut for soppen! Hvor? På Kvaløya. Men hvor på Kvaløya? Nei, sorry, det har tatt oss år å kartlegge gode soppsteder, og noen få av disse vil vi verne om. Tips: Etter en tørr høst ser det ut til at kantarellen trives i dyp mose. God tur!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Publisert i Sopp
mandag, 21 september 2015 08:00

Barnas matfestival

Barnas matfestival inngår i Forskningsdagene, og er et arrangement i samarbeid med 4H, Bioforsk og UiT Norges arktiske universitet. Hovedtema i år var MAT.

Søndag 20. september deltok Tromsø Soppforening på Barnas matfestival på Holt. Vi hadde en stor utstilling med over 60 forskjellige sopparter, og det var svært mange som besøkte utstillingen. Over 400 personer hadde kjøpt billetter, men det var trolig langt flere som besøkte arrangementet. Vi fortalte barn og foreldre om alle de spiselige artene vi hadde utstilt. I tillegg snakket vi om giftsopper og sopp som ikke var matsopp. Lasse Aleksandersen og Trine Bottolfsen hjalp også til med å besvare spørsmål, og spesielt var det stor interesse for Lasses store snøballsjampinjong. Flere ville svært gjerne fotografere denne flotte delikatessen. Det ble også delt ut informasjon om Tromsø Soppforening og vervebrosjyrer.

I tillegg stekte vi sopp under hele arrangementet. Det var hovedsakelig Bjørn-Leif som sto for tilberedningen og stekingen, men Lasse hjalp også til. Det ble stekt fem store stekepanner med forskjellige sopparter (1 granmatriske, 2 rimsopp, 1 steinsopp med fløte (stuing), og 1 med blanding av rimsopp, steinsopp, sleipsopp, smørsopp og rødgul piggsopp med fløte (stuing)). Mange fikk smaksprøve av de forskjellige rettene, og omtrent alle bemerket at det smakte meget godt. Noen få barn ønsket ikke smaksprøve.

Dette var andre gang Barnas matfestival ble arrangert, og vi regner med at dette kommer til å bli en tradisjon. Arrangementet var veldig vellykket og morsomt å være med på. En stor takk må rettes til alle som hadde samlet inn så mange arter til utstillingen og til matlagingen.

De ansvarlige for soppaktivitetene denne dagen var Geir Mathiassen (Tromsø museum), Truls Tunby Kristiansen (Tromsø soppforening), og Bjørn-Leif Paulsen (Mattilsynet i Tromsø), mens Lasse Aleksandersen og Trine Bottolfsen (Tromsø Soppforening) var assistenter.

Bjørn-Leif steker sopp.

Publisert i Sopp
søndag, 20 september 2015 06:00

Høstens siste soppkontroll

Høstens siste soppkontroll ble avholdt søndag 13. september. Ti sopplukkere dukket opp og i alt ble syv kurver kontrollert. To av kurvene hadde ingen matsopper og en av kurvene inneholdt giftsopp. Ansvarlige soppkontrollører var Rolf Engstad og Roger Westmark. Har dere sopp som dere ønsker å bli kontrollert utover høsten, kan dere ta kontakt Bjørn-Leif Paulsen på Mattilsynet eller Geir Mathiassen på Tromsø Museum.

Publisert i Soppkontroll
søndag, 20 september 2015 00:00

Kurs avholdt for fremmedspråklige

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tromsø Soppforening arrangerte soppkurs for fremmedspråklige lørdag 5. september. Over 60 personer søkte om å få delta, men kun de 20 første som søkte fikk plass. Turdeltakerne kom fra 16 nasjoner: Latvia, Indonesia, USA, Israel, Malta, Singapore, Tyskland, Mexico, Frankrike, Venezuela, Syria, Australia, Italia, Slovakia, Østerrike og Norge.

Været var ikke det beste lørdag morgen da vi møttes ved Workinntunet, men med gode turklær var humøret på topp. Etter en kort biltur ut til Finnvika på Kvaløya ble det gitt informasjon om kurset, kort innføring om sopp og kursheftet ble delt ut. Deltakerne ble delt i tre grupper, som hver ble ledet av en soppsakkyndig; Karin Abeler, Geir Mathiassen og Kari Riddervold. Vi ruslet rundt ca 1 ½ time i skogen og fant mye forskjellig sopp. Lykken sto flere bi med funn av nydelige steinsopp og store flotte kantareller.

I samlet tropp kjørte vi til Tromsø Museum, seksjon for naturvitenskap (Gamle Marinbiologisk stasjon). Der ble det servert kaffe, te og noe å bite i. Kurslederne hadde en presentasjon om sopp og viste samtidig sopp «live». Det ble stekt og servert fire forskjellige sopper. Kantareller, kremler, piggsopp og rimsopp. Soppen ble stekt i godt smør med bare salt og pepper. Deltakerne syntes at de forskjellige soppene smakte utmerket. Til slutt gikk vi gjennom alle kurvene.

Her er tilbakemeldingeene fra noen av deltakerne:

"I honestly think that the mushroom course was close to perfection! It was just a bit shorter than I expected, that's why I went to the arctic botanical garden for more hunting afterwards."

"I am very happy because I have learnt a lot. When I went home after the course, I felt as I carried a treasure in my basket! Mushrooms are a treasure! I spent the following days talking and reading on Internet about mushrooms! (I was in a kind of mushrooms fever)."


 

 

Publisert i Soppturer
søndag, 13 september 2015 10:00

Sesongens siste arrangerte sopptur

Soppturen ble arrangert i Finnvika på Kvaløya onsdag 9. september. 11 personer deltok i gråværet. Regnet den siste tiden har gjort godt for soppen. Det ble funnet mye rimsopp og risker, noe steinsopp og noen få kantareller. 10 kurver ble kontrollert. Soppsakkyndige fra Tromsø Soppforening var Geir Mathiassen og Truls Tunby Kristiansen.

Publisert i Soppturer
mandag, 07 september 2015 12:00

Soppens dag 2015

I flott høstvær møtte 30 voksne og 5 barn opp til felles sopptur i Folkeparken i anledning Soppens dag 6. september. Det er Tromsø Soppforening i samarbeid med Norges Sopp- og Nyttevekstforbund, Mattilsynet og Tromsø Museum som markerer denne dagen. Turen var også en aktivitet i forbindelse med Friluftslivets år.
 
I Folkeparken ved Tromsø Museum fant vi mange sopparter. Noen unge og friske, noen litt tilårskommet og utvasket. Det er viktig å lære seg soppenes utvikling fra ung til gammel, og å lære seg hvordan vind, regn og forskjellig skogbunn former og endrer soppene. Tre soppsakkyndige fra Tromsø Soppforening var med på turen, og disse fikk nok å gjøre med å svare på spørsmål om soppene som ble funnet, og de delte villig av sin kunnskap. På slutten av turen møttes vi til Soppkontroll ved museet, der alle kurver og poser ble gjennomgått for å sikre at ingen giftige eller uspiselige sopper ble med hjem. Gjennom hele arrangementet ble 39 kurver kontrollert.   
 
Inne i Museet hadde Tromsø Soppforening laget til en utstilling med sopper som var funnet i nærområdet de siste tre dagene. Til sammen var 81 arter sortert etter sporefarge og navn, fint dandert på hvite papptallerkener. I tillegg var ytterligere 15 sopparter med i utstillingen, men det ble ikke tid til å sette navn på disse. Hele 160 personer var innom utstillingen, og det ble en meget vellykket Soppens dag.

 Fra sopputstillingen på Soppens dag. Soppsakkyndig Geir Mathiassen viser og forklarer.

Sopputstilling på Soppens Dag

Publisert i Soppturer
onsdag, 02 september 2015 08:00

Soppkontroll nr. 2

Hele fire soppsakkyndige gjennomførte soppkontrollen på Tromsø Museum søndag 30. august. Soppkontrollen ble ledet av Lasse Aleksandersen og assistert av Trine Bottolfsen, Ludvik Bottolfsen og Mari Bottolfsen. I alt kom det 17 personer som fikk kontrollert ti kurver. En av kurvene inneholdt giftsopp. Gjennomgående hadde folk ikke funnet de store mengdene på sopp, mest rørsopp og risker, en del ikke-matsopp. En liten sopputstilling ble vist.

Publisert i Soppkontroll

Litt om Tromsø Soppforening

Sample Image Tromsø Soppforening ble stiftet 14. mai 2003, seks år etter at det ble avholdt eksamen for soppsakkyndige i Tromsø. Kjernen i foreningen består fortsatt av soppsakkyndige fra eksamensåret 1997. Les mer her...

Kontakt oss

Tromsø Soppforening
co/Mattilsynet
Skippergata 16
9008 Tromsø

Kontaktpersoner:
Bjørn-Leif Paulsen 414 16 799
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Kari Riddervold 959 62 334
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Tromsø Soppforening logo