Toolbar
Tromsø Soppforening

2013

Have 7 items


Deprecated: Non-static method K2ModelItem::getItemExtraFields() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/tromsoso/public_html/main/templates/ja_lens/html/com_k2/generic.php on line 61
mandag, 29 april 2013 02:00

Tid for sopp, no?

Forfatter Gøril Grov Sørdal, NRK. Artikkel publisert på ut.no

Jepp, du leste rett, du treng ikkje vente til hausten. Snart er skogen full av vårsopp!

Publisert i Artikler om sopp
fredag, 26 april 2013 22:00

Kurs for utdanning av soppsak-kyndige

I regi av Norges sopp- og nyttevekstforbund arrangerer Tromsø soppforening “Kurs for utdannelse av soppsakkyndige” i løpet av to helger i august 2013. Kurset arrangeres i samarbeid med Tromsø museum og Mattilsynet. Da det er begrenset antall plasser på kurset, vær rask ute med å melde deg på! 

Publisert i Møter og Kurs
fredag, 26 april 2013 16:00

Grasrot- andel

Tromsø Soppforening er grasrotmottaker. Det betyr at fem prosent av din spillerinnsats kan gå til Tromsø Soppforening. Og best av alt; din innsats, premie eller vinnersjanse vil ikke reduseres!

Publisert i Sopp
fredag, 26 april 2013 12:00

Soppturer høst 2013

Alle er velkommen til å delta på Tromsø Soppforenings fellesturer. Turene ledes av en soppsakkyndig, så her er det mye du kan lære. På slutten av turen ser vi over alle kurvene, slik at du kan være trygg på at du kun har matsopp med deg hjem. Det er ingen forhåndspåmelding, bare møt opp med kurv, kniv og godt humør. Deltakelse er gratis.

Sopptur onsdag 21. august 2013 kl 18-20. Sted for frammøte var Charlottenlund.

Sopptur onsdag 4. september 2013 kl 18-20. Turguide vil være Lasse Aleksandersen. Oppmøte i Skulsfjord på Kvaløya. Parker  ved bomveien som går over til Kvaløyvågen.

Soppens dag, 1. september. Se egen artikkel for informasjon.

Publisert i Soppturer
fredag, 26 april 2013 08:00

Sopp- kontroller 2013

Soppkontrollene vil bli avholdt på Tromsø Museum alle søndager fra og med 25. august til om med søndag 15. september, fra klokka 16.00 til 18.00. 

Endringer kan komme, da Tromsø Soppforening skal gjennomføre kurs for soppsakkyndige høsten 2013.

 

Publisert i Soppkontroll

Angående oppmøte på tidligere soppturer så har vi et bilde fra Prestvannet. På denne turen hadde vi to like store grupper, - den ene hadde Guri Reibo ansvar for, mens gruppen her på bildet ledes av Birgit Møller med mellom 40 og 50 tilhørere. Det var mellom 80 og 100 personer på denne turen.

Publisert i Soppturer
tirsdag, 09 april 2013 06:00

Medisinsk bruk av shiitake

Nifab.no er NAFKAMs (Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin) nettportal for formidling av forskning og fakta om alternativ behandling. Målet med nifab.no er at den som vurderer å bruke alternativ behandling skal kunne ta tryggere og mer veloverveide valg, ved hjelp av lettlest og forskningsbasert informasjon. NIFAB bruker Natural Medicines som hovedkilde til informasjon om effekt og sikkerhet. Nifab.no har skrevet faktaark om medisinsk bruk av sopp, blant annet shiitake (publisert på nifab.no 9. april 2013):

Shiitake er en sopp som brukes mest for å styrke immunforsvaret. Av shiitake utvinnes også lentinan, et stoff som brukes hovedsakelig i kombinasjon med kreftmedisiner og HIV-medisiner. Forskning viser at lentinan er mulig effektivt for å øke effekten av HIV-medisin. Ut over de mengder som vanligvis brukes i mat, er medisinsk bruk av shiitake ikke godt nok dokumentert til at det kan anbefales for folk flest.

Hva er shiitake?

Andre norske navn: Lentinan
Engelsk navn: Shiitake, lentinan
Latinsk navn: Lentinus edodes
Familienavn: Polyporaceae
Slektsnavn: Lentinus

Shiitake er en sopp. Utseendemessig har den en glatt rund hatt som er åpen på undersiden. Fargen på hatten varierer fra lysebrun til mørkebrun.

Shiitake kommer opprinnelig fra Kina eller Japan, hvor den fortsatt vokser vilt. Shiitake er den soppen det dyrkes nest mest av i verden, etter sjampinjong. Soppen dyrkes både i asiatiske og vestlige land.

I Norge fås shiitake kjøpt i fersk og tørket form i dagligvarehandelen. På det norske markedet finnes også shiitake i form av kosttilskudd, og som ingrediens i kombinasjonsprodukter.

Bakgrunn

I følge vår kilde Natural Standard har shiitake vært brukt lenge som både mat og medisin i Asia. De eldste kildene viser til at man her begynte å spise shiitake i år 199. Soppen er også en del av asiatisk folkemedisin, og har her blant annet vært brukt for å forbedre sirkulasjonen, og som generelt styrkende middel.

I kinesisk medisin har det blant annet blitt hevdet at shiitake kan gi økt energi, hindre for tidlig aldring, virke mot forkjølelse, forbedre blodsirkulasjonen og ha positiv innvirkning på leveren. De siste 50 årene har det i vesten vært en økende interesse for medisinsk bruk av shiitake.

Hvis du vil lese hele artikkelen som også omfatter om shiitake er trygt,forsiktigshetsregler med mer, les her

 

Publisert i Artikler om sopp

Litt om Tromsø Soppforening

Sample Image Tromsø Soppforening ble stiftet 14. mai 2003, seks år etter at det ble avholdt eksamen for soppsakkyndige i Tromsø. Kjernen i foreningen består fortsatt av soppsakkyndige fra eksamensåret 1997. Les mer her...

Kontakt oss

Tromsø Soppforening
co/Mattilsynet
Skippergata 16
9008 Tromsø

Kontaktpersoner:
Bjørn-Leif Paulsen 414 16 799
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Kari Riddervold 959 62 334
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Tromsø Soppforening logo