Toolbar
Tromsø Soppforening

2013

Have 2 items


Deprecated: Non-static method K2ModelItem::getItemExtraFields() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/tromsoso/public_html/main/templates/ja_lens/html/com_k2/generic.php on line 61
fredag, 27 desember 2013 03:00

Takk for året som gikk!

Tromsø Soppforening vil gjerne takke for året 2013. Foreningen har hatt et aktivt år med kurs for soppsakkyndige. 12 deltok og vi håper at alle avlegger eksamen neste år. Vi har gjennomført soppekskursjoner, kontroller og Soppens dag. Gjennom disse aktivitetene har medlemmer og deltakere gjort flere sensasjonelle soppfunn, blant annet oppdagelsen av en ny sopp i Europa (Gymnopilus luteofolius (Peck) Singer) og på en av de organiserte soppturene fant en av deltakerne hvit fluesopp. Begge disse funnene er beskrevet i egne artikler på websiden. Og ikke minst har foreningen fått ny webside. Vi tar gjerne i mot artikler, bilder og annet stoff. Tromsø Soppforening fylte 10 år i år. På grunn av tidspress er jubileumsfesten utsatt til 2014. Soppsesongen var særdeles god i 2013. Sesongen startet tidlig men varte ikke så lenge, mange sopper var særdeles store, og med et artsrikt mangfold. Vi håper på et like godt soppår neste år. 

Soppen på bildet er gilled lepiota og er giftig. Bildet er fra Virginia, på Østkysten av USA. 

 

 

Publisert i Sopp
onsdag, 25 desember 2013 00:00

Særegen og sjelden sekksporesopp

Rhynchostoma minutum (Ascomycota), en særegen og sjelden sekksporesopp i Norge.

Artikkelen har vært publisert i Agarica 2013, vol. 33: 87-91.

Forfattere: Geir Mathiassen, Alfred Granmo, Seksjon for naturvitenskap, Tromsø Museum - Universitetsmuseet, Universitetet i Tromsø, 9037 Tromsø

Kontakt: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

SAMMENDRAG

Makroskopisk er Rhynchostoma minutum P.Karst. (Eurotiomycetes, Rhynchostomataceae) ganske eiendommelig ved at de lange ostiolehalsene er så kraftig rødfargede i toppen at det nærmest ligner gloen på en sigarett. Trolig er fargen viktig for å tiltrekke seg insekter. Arten er sjelden i Norge. Det første, og ennå nordligste funn, ble gjort i Kvænangen i Troms i 1981. Senere ble to nye funn gjort i Rana i Nordland i 1987 og 1989. Helt til nylig var disse funn de eneste fra Norge. Denne artikkelen omtaler et fjerde funn i 2010, nemlig fra Iškorasjohka i Anarjohkas øvre dalføre i Finnmark. I tillegg rapporterer vi Arthropycnis praetermissa som ny for Norge. Dette er anamorfstadiet til Rhynchostoma minutum, og lokaliteten er den nordligste kjente for anamorfen i Fennoskandia.

Publisert i Artikler om sopp

Litt om Tromsø Soppforening

Sample Image Tromsø Soppforening ble stiftet 14. mai 2003, seks år etter at det ble avholdt eksamen for soppsakkyndige i Tromsø. Kjernen i foreningen består fortsatt av soppsakkyndige fra eksamensåret 1997. Les mer her...

Kontakt oss

Tromsø Soppforening
co/Mattilsynet
Skippergata 16
9008 Tromsø

Kontaktpersoner:
Bjørn-Leif Paulsen 414 16 799
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Kari Riddervold 959 62 334
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Tromsø Soppforening logo