...Gul trompetsopp. ...Gul trompetsopp. Foto: naTournor
20 nov 2019

14 medlemmer av Tromsø soppforening var samlet til tapaskveld med foredrag og kviss. Etter deilig tapas holdt Kari Riddervold foredrag om Den gule trompeten. I 25 år har hun plukket gul trompetsopp på samme sted i Indre Troms.

Gul trompetsopp sitt latinske navn er Craterellus lutescens. Lutescens betyr myraktig. Gul trompesopp trives best i kalkrik barskog, gjerne fuktige plasser som myrkanter og de vokser i grupper. Fargen og fasongen til gul trompetsopp ligner traktkantarellen, men hattens farge er mer rent sjokoladebrun. Hatthuden er også mer tydelig småskjellete enn traktkantarellen. Den har som traktkantarellen ett hull i midten og hul stilk. Silken er gul gul-oragnge i motsetning til trakkantarellen som er mer brun. Soppen har en fruktaktig lukt som minner om kantarellens lukt.

I Troms er det registrert seks funn i Troms, hvorav fem i Indre Troms. Den finnes garantert flere steder, - men den er vanskelig se. Brunfargen på hatten går ganske så i ett med høstløv og høstfargene på myra.

Tørking er en meget velegnet konserveringsmetode av gul trompetsopp. Tørk den og oppbevar mørkt og kjølig på glass.

Og smaken? Himmelsk! I gamle dager fikk matsopper stjerner etter hvor gode de var. Maks antall stjerner var tre. Og hvor mange stjerner burde gul trompetsopp hatt? Fem!

Hvilke retter passer den i? Tørket og malt passer de like fint i kake og muffins som i viltsausen. Prøv også på pizzaen og ikke minst i en soppsuppe.

Truls Tunby Kristiansen hadde lagd en flott log morsom kviss. Konkurransen mellom de fire lagene var beinhard og marginene var små. Siste oppgave var den vanskeligste og derfor også utslagsgivende. Vi fikk 26 tilsynelatende soppnavn oppgitt, hvorav tre ikke finnes, - men hvilke av de 26? Har du hørt om soppen Christines topphatt, bærfisriske eller klumpfotsopp? Sant eller usant? Klarer du å velge de tre rette? Ingen av gruppene klarte alle tre. Svaret finner du under tabellen.

Naken vranghette

Agurkhatt

Bananslørsopp

Bærfisriske

Henriks hengepigg

Christines topphatt

Nøffetrøffel

Båltussehatt

Dvergslimknoll

Dysterhette

Finnmarkvæpnerhatt

Fugleredesopp

Girlanderslim

Gråtalg

Karatekremle

Kjøttkjuke

Kinesisk lykt

Klattbeger

Klumpfotsopp

Krittpipe

Slimjordtunge

Slyngball

Oljemugg

Sjokoladeegg

Lodden møkksprøsopp

Naken vranghette

Kumøkkbeger

 

(Svar:  Karatekremle, Nøffetrøffel, Henriks hengepigg)

 

 

 

Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)
Sist redigert torsdag, 21 november 2019 20:48
Mer i denne kategorien « Soppkurs for Tekna

Skriv en kommentar

Husk å fylle ut alle felter merket med (*). HTML-kode kan ikke benyttes.

Litt om Tromsø Soppforening

Sample Image Tromsø Soppforening ble stiftet 14. mai 2003, seks år etter at det ble avholdt eksamen for soppsakkyndige i Tromsø. Kjernen i foreningen består fortsatt av soppsakkyndige fra eksamensåret 1997. Les mer her...

Kontakt oss

Tromsø Soppforening
co/Mattilsynet
Skippergata 16
9008 Tromsø

Kontaktpersoner:
Bjørn-Leif Paulsen 414 16 799
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Kari Riddervold 959 62 334
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Tromsø Soppforening logo